De nieuwe Rechtenverkenner en lokale besturen: een wederzijds verhaal

Het is uitkijken naar midden 2024: dan lanceert het Departement Zorg de nieuwe Rechtenverkenner.

Deze website wordt voor elke maatschappelijk werker en dus ook binnen elk lokaal bestuur een instrument in het tegengaan van onderbescherming van (kwetsbare) burgers. Voor hulp- en zorgverleners is het een belangrijk digitaal hulpmiddel om burgers in Vlaanderen te informeren over al hun sociale rechten: financiële voordelen, gratis dienstverlening, enz.

Niet alleen is de Rechtenverkenner onmisbaar om een burger zo goed mogelijk te helpen, ook het omgekeerde geldt: lokale besturen zijn onmisbaar voor het vullen van de Rechtenverkenner.

Lokale besturen moeten zelf de informatie over hun lokale sociale rechten invoeren in een databron van het Agentschap Binnenlands Bestuur, waar de Rechtenverkenner de gegevens gaat ophalen. Die databron is de Lokale Producten- en Dienstencatalogus (LPDC).

Een hulp- of zorgverlener zal de Rechtenverkenner voor een cliënt in een bepaalde gemeente enkel goed kunnen gebruiken, als het lokaal bestuur van die gemeente de juiste informatie heeft ingevoerd in de LPDC of in een eigen productencatalogus die verbonden kan worden met de LPDC.

De nieuwe Rechtenverkenner wordt nu volop gevuld met sociale rechten. En daarin kan dus elk lokaal bestuur zijn steentje bijdragen!

Meer weten? Op 15/2 (10u-11u30), 16/2 (13u-14u30), 19/2 (14u30-16u) of 22/2 (9u-10u30) organiseert het Departement Zorg in samenwerking met Agentschap Binnenlands Bestuur een aantal digitale inhoudelijke werksessies rond het invoeren van rechten via de LPDC in de Rechtenverkenner. Meer informatie en inschrijven kan via Inschrijven voor de inhoudelijke werksessie.

Wilt u meteen aan de slag gaan, dan vindt u de praktische handleiding voor lokale besturen en andere interessante informatie op https://www.departementwvg.be/rechtenverkenner-20. Of stel uw vraag via rechtenverkenner@vlaanderen.be.