Doelgerichte zorg in ELZ Brugge

In januari '22 werd in Eerstelijnszone Brugge de keuze gemaakt om aan de slag te gaan met 'Doelgerichte Zorg' op onze jaarlijkse netwerktafel. Gebeten door het concept zijn we ingestapt in het pilootprogramma van UGent & VIVEL. Samen met een aantal ELZ partners hebben we ter kennismaking de training ‘doelgerichte zorg’ gevolgd bij VIVEL. Vanuit deze basis heeft de werkgroep ‘doelgerichte zorg’ een project ingediend bij de Koning Boudewijnstichting om de principes van ‘doelgerichte zorg’ verder uit te dragen.

Met dit project zijn we momenteel volop aan de slag – in juni organiseren we een opleiding ‘Doelgerichte zorg – de coachende zorgverlener’ om verder zaadjes te planten..

Wat is doelgerichte zorg?

Als zorgverlener heb je steeds het beste voor met je patiënten/cliënten. Toch geraak je niet altijd vooruit. Complexe situaties, mondige burgers, zorgweigeraars,… en vooral het gevoel dat het soms ‘dweilen met de kraan open’ is: er is weerstand bij de cliënt/patiënt. Doelgerichte zorg vertrekt vanuit de visie 'what matters TO this patient en niet 'what's the matter WITH this patient'.

Doelgerichte zorg betekent de shift maken van vraag- en aanbodgestuurde zorg naar zorg die vertrekt van de persoon met een zorgnood en wat die graag wil bereiken. Het gaat om een positieve benadering van gezondheid, uitgaande van de eigen mogelijkheden én het versterken van deze mogelijkheden. Dit vraagt een andere houding en vaardigheden van de hulpverlener, andere manieren van samenwerken, ook tussen zorg- en welzijnswerkers én het ontwikkelen van een gemeenschappelijke taal. Het is zo ontzettend belangrijk elkaar te begrijpen!
(Bron: 2017, Jan De Maeseneer, Family Medicine and Primary Care: at the crossroad of societal change)

Opleiding ‘de coachende zorgverlener’

Herken je het gevoel dat je elkaar om de één of andere reden toch niet lijkt te begrijpen? Heb je soms ook het gevoel dat je aan het gasgeven bent in de modder? Hoe ga je hiermee om?

De wereld wordt complexer, ook de zorg wordt complexer. Tijdens deze 2-daagse multidisciplinaire opleiding gaan we in gesprek over hoe we dit samen kunnen aanpakken. Een praktische & hands-on ervaring: hoe zetten we de cliënt/patiënt in regie en de zorgverlener in zijn kracht?

De training wordt gegeven door Dubois & Partners, change through people.

Inhoud tweedaagse training

De training bestaat enerzijds uit wetenschappelijk onderbouwde theorie en anderzijds uit veel praktische oefeningen. Kernelementen van de training zijn:

  • Je gaat dieper in op patiëntprofielen, de 4 type personen in een fase van verandering en wat je als zorgverlener kunt doen om de patiënt naar een hogere mate van acceptatie en controle te brengen. Dit draagt bij om vanuit eigenaarschap tot doelen en acties te komen;
  • Je leert als professional doelen stellen vertrekkend vanuit je cliënt/patiënt;
  • Je leert omgaan met weerstand van je cliënt/patiënt en hoe deze functioneel om te buigen;
  • Je leert het verhaal van de patiënt/cliënt kennen doormiddel open exploreren via ‘het 4 bollenmodel’;
  • Wie ben ik als zorgverlener/de emotie van de zorgverlener.

Niet alleen boekenwijsheid, maar ook écht samen aan de slag gaan! Dat is het motto van deze tweedaagse training.

Resultaat

  • De patiënt/cliënt is in staat om een actieve rol in te nemen rondom zijn eigen gezondheid en/of welzijn;
  • Samen beslissen vanuit reële mogelijkheden en vanuit de doelen en verwachtingen van de patiënt/cliënt;
  • Intercollegiaal samenwerken en éénduidige communicatie - met de patiënt centraal - tussen de verschillende disciplines;
  • Weerstanden als signaal opvangen en deze functioneel kunnen ombuigen;
  • Meer rendement uit interventies en met meer plezier je job uitvoeren.

Enkele collega’s uit de Gentse regio hebben deze training reeds gevolgd & waren alvast enthousiast. Ontdek ter inspiratie hun reacties in dit filmpje:

Waar & Wanneer?

De training gaat door in volgende regio’s en op volgende dagen:

  • St. Michiels & St. Andries

vrijdag 7 juni & woensdag 26 juni

Buurtcentrum Ten Boomgaarde

  • Zeebrugge

maandag 3 juni & donderdag 27 juni

OverKop-huis

  • Brugge centrum

woensdag 5 juni & vrijdag 28 juni

Buurtcentrum De Balsemboom

Praktische info

  • De kostprijs voor deze professionele training bedraagt 120€ per deelnemer. Hiervoor krijg je 2 volle dagen training (inclusief intervisiemoment & mailcontact met de trainers tot 1 jaar na de training), een cursusmap, broodjes en drank tijdens de training.
  • Max. 2 personen/organisatie, dit om de interprofessionele samenwerking te faciliteren.
  • Max. 12 personen/opleiding, dit laat ons toe om samen praktisch aan de slag te gaan (first come first serve).
  • Een aanwezigheidsattest wordt voorzien.
  • Na inschrijving ontvangt u van ons een bericht met onze betalingsgegevens.
  • Wil U meer info? Contacteer ons op info@elzbrugge.be

Ik schrijf me graag in voor de tweedaagse training