Affiche Gele Doos herkenrode

Waarom de Gele Doos?

We willen met de Gele Doos anticiperen op de groeiende groep ouderen (70-plus) met zorgbehoeften die thuis (zelfstandig) blijven wonen, vaak met de hulp van mantelzorgers en hun sociale netwerk.

Dit kan leiden dit tot een toename van medische interventies bij deze personen thuis en een grotere betrokkenheid van verschillende zorg- en hulpverleners.

Hierdoor wordt de zorgnood complexer en is het van groot belang dat alle betrokken zorg- en hulpverleners in noodsituaties over dezelfde basisinformatie beschikken.

De Gele Doos biedt deze informatie en vergemakkelijkt het tijdsefficiƫnt handelen bij interventies en bij verdwenen personen.

Wat is het doel van de Gele Doos?

Het doel van de Gele Doos is om in noodsituaties sneller en tijdsefficiƫnt te kunnen handelen op medisch vlak en om het vertrouwde sociale netwerk in te schakelen.

Daarnaast zorgt de Gele Doos ervoor dat alle zorg- en hulpverleners van personen met zorg- en hulpverleningsnoden over dezelfde basisinformatie beschikken. Naast medische noodsituaties kan deze informatie ook gebruikt worden door bijvoorbeeld verzorgenden, thuisverpleegkundigen, poetshulp, maatschappelijk assistenten, enzovoort, in niet-medische noodsituaties.

De doelgroep:

  • Thuiswonende personen
  • Leeftijd: 70+
  • Gezinstypologie: alleenstaanden, partners, mantelzorgers (in huis)
  • Zorgbehoefte: frailty criteria (gewichtsverlies, zwakte, vermoeidheid, langzaam lopen en beperkte fysieke activiteit).

Stappenplan:

Als zorg- of hulpverlener kan je een persoon met zorg- of ondersteuningsnood (PZON) aanmelden voor de Gele Doos door contact op te nemen met hun huisarts. De huisarts kan het voorstel bespreken met de PZON en, indien gewenst, een voorschrift voor de Gele Doos maken.

Up-to-date houden van de Gele Doos

Om ervoor te zorgen dat de Gele Doos up-to-date blijft, is het aanbevolen om deze om de zes maanden te controleren.

Het is vooral belangrijk om de inhoud bij te werken na een ziekenhuisopname omdat er wijzigingen kunnen zijn in de medische toestand en/of het medicatieschema.

Door de doos regelmatig bij te werken zorgt u ervoor dat de informatie nauwkeurig en relevant blijft voor hulpverleners in geval van nood.

Blanco medische fiche

Folder Gele Doos

Foto gele doos