Week van de Valpreventie 2024 (22/04 - 28/04)

Elke seconde valt wereldwijd een 65-plusser, elke 11 seconden wordt een 65-plusser opgenomen op spoed na een val en elke 19 minuten overlijdt een 65-plusser ten gevolge van een val. Gelukkig kan het risico op vallen verkleind worden. De beste remedie om valincidenten te voorkomen, is om aan lichaamsbeweging te doen.

De "Week van de valpreventie" (van 22/04 tot 28/04) staat dit jaar in teken van beweging, waaronder regelmatig wandelen. Of je nu een korte wandeling maakt in de buurt, de trap neemt in plaats van de lift, of deelneemt aan lokale wandelevenementen, elke stap telt mee!

Als eerstelijnsprofessional kom je frequent in contact met ouderen, dus ook met ouderen met een verhoogd risico op vallen of een geschiedenis van vallen. Je kan een positieve bijdrage leveren aan het voorkomen van valincidenten door:

  • Alert te zijn voor valrisicofactoren zoals verminderd zicht, bezorgdheid om te vallen, diabetes en pijn aan de voeten…
  • Een gesprek aan te gaan over valpreventie en je patiënt/cliënt daarbij informeren over manieren om dit te voorkomen, zoals voldoende bewegen. Een klein gesprek kan al een grote impact hebben.
  • Je patiënt/cliënt voor bepaalde risicofactoren door te verwijzen naar andere disciplines (bv. naar een oogarts in geval van problemen met het zicht).

Zet je patiënten/cliënten aan om veilig te (blijven) bewegen? De materialen en tips van het Expertisecentrum Val- en fractuurpreventie Vlaanderen (EVV) kunnen hierbij helpen. Neem zeker een kijkje op hun website.

Wil je meer weten over leefstijl en beweging, alsook hoe je hier als eerstelijnsprofessional een gesprek over kan aangaan? Check dan zeker de e-learning en de factsheets HALT2Diabetes en Bewegen Op Verwijzing.