Gezonde voeding flyer

Waarom gezond eten?

Het is belangrijk dat kinderen gezond leren eten. Gezonde voeding helpt bij het geven van energie, het behouden van een gezond gewicht en helpen hun weerstand, het zorgt ervoor dat ze minder snel ziek worden en ook beter slapen. Gezond eten helpt je ook om je beter in je vel te voelen en blijgezind te zijn. Natuurlijk is dit niet altijd even gemakkelijk. Houdt volgende tips altijd in je achterhoofd om gezond eten wat makkelijker te maken:

Ontbijt:

  • Ga voor granen: een gezonde start van de dag met een graanproduct (bv. havermout, muesli of bruin brood)
  • Een stukje fruit of wat groentjes voor vitaminen
  • Gebruik van boter of margarine matigen

Lichte lunch:

  • Zorg ervoor dat kinderen een lekkere en gevulde boterhamdoos meenemen naar school
  • Wissel af met wat fruit en groentjes mee te geven als tussendoortje
  • Zorg voor een flesje water in de boekentas

Warme maaltijd:

van het bord voorzie je:

  • De helft voor groenten
  • Een kwart voor aardappelen of graanproducten (bv. rijst of pasta)
  • Een kwart voor vlees of vis
  • In plaats van vis kan je altijd eens opteren voor een plantaardig product

Meer tips over gezonde voeding?

  • Kies donker brood zoals bruin brood, volkoren-, spelt-, meergranen-, rogge- enz. of een meergranenbroodje of volkoren cracker. Dit geeft voldoende voedingsvezels en mineralen.
  • Kies niet altijd voor zoet beleg.
    Chocopasta of confituur kan wel eens een paar keer tijdens de week. Ze zijn namelijk rijk aan suikers, maar bevatten weinig of geen vetten. Hierdoor zijn ze relatief arm aan energie en passen ze (met mate) in een evenwichtige broodmaaltijd.
  • Drink vooral kraanwater.
    Water is de beste drank om je dorst te lessen. Kies bewust voor kraanwater in plaats van flessenwater: dat is gezond én beter voor het milieu. Met een herbruikbare drinkfles heb je altijd kraanwater bij de hand!
  • Eet meer groenten en fruit, bij voorkeur van het seizoen.
    Groenten en fruit leveren tal van gezondheidsvoordelen: zet ze dus dagelijks op het menu en laat je hierbij leiden door het seizoen. Niet alleen zijn seizoensgebonden groenten en fruit net dan op hun lekkerst, hun milieu-impact is ook beperkter. Gebruik deze seizoenskalender in combinatie met de beslissingsboom.
  • Kies voor onbewerkte in plaats van sterk bewerkte voeding. Beperk producten uit de rode bol van de voedingsdriehoek zoals koekjes, chips, frisdrank enz.
  • Gebruik tussendoortjes met mate, bij een knorrende maag kan het zinvol zijn. Kies dan voor een gezond tussendoortje bv. een stukje fruit of een potje yoghurt.

Gezond eten stimuleren:

  • Eet samen aan tafel: dit is gezelliger en ontspannen. Iedereen kan samen zo in een veilige omgeving eten. Eet ook op vaste momenten om regelmaat te creeëren.
  • Ga voor een gevarieerd menu: wissel af en stimuleer om nieuwe dingen te proeven.
  • Praat met elkaar: lukt het niet goed om regelmaat aan te houden of zijn de eetmomenten moeilijk? Probeer uit te klaren waarom.
  • Betrek elkaar: iedereen kan zo wat inbreng hebben in de menu en wat de pot schaft!

Gezonde voeding

gezonde voeding

Download hier de poster over gezonde voeding

Meer informatie?

Meer interessante informatie kan je vinden via: https://www.gezondleven.be/themas/voeding

Zoek je hulp?

Neem contact op met een diëtiste.

Informeer zeker naar een eventuele tegemoetkoming via het ziekenfonds.

Via volgende website kan je naast informatie over tegemoetkoming ook een diëtiste (en zijn of haar specialisaties) zoeken in de regio:

https://dietistenkempenduinmaasland.be/

dietistenkring