Actieweek "Gezond Binnen: Samen naar een gezonde thuis!"

  • 19 november 2020

Werken aan een gezond(er) binnenmilieu? Dat doe je niet alleen!  

15% van de woningen in Vlaanderen kampt met een vocht- en schimmelprobleem. En dat kan sporen nalaten op de bewoners hun gezondheid. Lokale besturen die hier iets aan willen doen, weten dat een beleidsmatige aanpak nodig is. Maar waar begin je? En met wie werk je best samen?

De actieweek schuift inspirerende praktijken naar voren die tonen hoe je als lokaal bestuur, of in samenwerking met een lokaal bestuur, hét verschil kan maken voor kwetsbare inwoners en hoe je kan werken volgens de principes van Health in All Policies. De actieweek stimuleert lokale besturen om samen met andere diensten en organisaties te werken rond binnenmilieu, over beleidsdomeinen heen. 

De praktijken staan op gezondbinnenmilieu.be. Ga er snel eens kijken! Heb je zelf een inspirerende praktijk? Deel die dan zeker! Onder de mensen die een praktijk indienden verloot Logo 10 CO2-meters.

Groepsaankoop CO₂-meters

Verse binnenlucht is altijd belangrijk, en zeker in coronatijden. Voldoende verse lucht binnenlaten door te ventileren en verluchten zorgt ervoor dat de kans op besmetting met het coronavirus via de binnenlucht kleiner wordt. De CO₂ in de binnenlucht is een goede indicator voor de luchtverversing. Dit kan je gemakkelijk meten met een CO₂-meter: hou je de CO₂-concentratie in een lokaal onder de 900 ppm, dan heb je goede luchtverversing. De kans is dan kleiner dat virusdeeltjes zich opstapelen in de binnenlucht.

Je kan nog steeds deelnemen aan de groepsaankoop van CO₂-meters. Klik hier voor meer info.

Hou je kot gezond!

Een gezonde woning zorgt voor gezonde bewoners. Een goede ventilatie vermindert ongezonde stoffen in de woning en voert het vocht af zodat je vocht- en schimmelproblemen vermijdt. Bestel hier jouw affiche, die toont hoe je je binnenlucht gezond houdt aan de hand van 4 simpele vuistregels.Hou je kot gezond

Naast de algemene hygiënemaatregelen is goed ventileren zeer belangrijk. Ontdek hier hoe je dit het beste aanpakt.

Heb je een geheugensteuntje nodig om af en toe jouw ramen open te gooien? Bestel dan hier jouw raamsticker en hang deze op een zichtbare plek!