AstraZeneca-vaccin een maand lang enkel voor mensen vanaf 56: gevolgen voor de vaccinatiecentra van ELZ Scheldekracht

  • 8 april 2021

Ons land heeft gisteren beslist dat het gedurende een maand het AstraZeneca-vaccin enkel zal toedienen aan mensen van 56 jaar of ouder. 

Momenteel vooral oudere bevolking aan de beurt

Onze vaccinatiecentra in Wetteren en Wachtebeke vaccineren momenteel vooral zeventigers. Zij mogen nog steeds het AstraZeneca-vaccin toegediend krijgen. De vaccinatiecentra blijven dus draaien en vallen zeker niet stil. 

De nevenwerkingen waar men nu uit voorzichtigheid tegen optreedt, zijn sowieso bijzonder zeldzaam. Er zijn ook geen aanwijzingen dat deze meer voorkomen bij bepaalde risicopatiënten. Stoppen met vaccineren betekent het virus terug meer ruimte geven, met alle risico’s die daarmee gepaard gaan. 

Ben je geschrokken van de berichten rond AstraZeneca? Weiger het vaccin niet in paniek. Bedenk dat de vastgestelde bijwerking bijzonder zeldzaam is en de kans om het virus op te lopen nog steeds veel groter is. 

Jonger dan 56: strategie wordt aangepast

Ben je jonger dan 56 en had je vandaag (8/4) in het vaccinatiecentrum in Wetteren een afspraak? 

  • Je mag nog steeds naar je afspraak gaan. We proberen je te vaccineren met een Pfizer-vaccin of zo snel mogelijk in te plannen om een Pfizer-vaccin te krijgen.
  • Heb je geen probleem met AstraZeneca? Dan kan je daarmee nog steeds gevaccineerd worden.
  • Kom je vandaag niet meer? Dan annuleer je best je afspraak.

Ben je jonger dan 56 en sta je ergens binnen de komende vier weken ingepland om een AstraZeneca-vaccin te krijgen?

  • Dan kan je een annulatiebrief verwachten eind deze week of begin volgende week. Later komt dan een nieuwe uitnodiging. Je komt dan prioritair aan de beurt. Dit geldt voor de eerste en de tweede dosis.
  • Dit gebeurt ook als je toch zou willen komen. Deze afspraken worden automatisch geannuleerd. 

Ben je jonger dan 56, kreeg je al een eerste prik met AstraZeneca en moet je in mei of juni terugkomen voor de tweede?

  • Deze afspraken blijven momenteel geldig. De maatregel is genomen voor vier weken. Zolang de vaccinatiecentra geen instructies krijgen voor daarna, blijft je afspraak gelden. Als dit zou veranderen na de evaluatie van deze maatregel, dan communiceren wij opnieuw. 

Ik ben ongerust en wil liever geen AstraZeneca

Misschien neem je bloedverdunners, of kregen familieleden al eerder tromboses. Het is logisch dat je dan wel eens stilstaat bij al deze berichten. 

Het gaat echter om heel zeldzame bijwerkingen. Deze zijn ook niet vaker vastgesteld bij patiënten die risico lopen op tromboses. Bovendien blijft het virus zelf een veel groter risico, met ook mogelijke tromboses als symptoom. Het vaccin is nog steeds onze enige uitweg uit deze pandemie. 

En ook nu kan je je vaccin niet kiezen. De Europese gezondheidsraad staat nog steeds achter het AstraZeneca-vaccin. Het verschil met de voorbije weken is dat het zeer zeldzaam voorkomen van tromboses nu gezien wordt als een erkende bijwerking van het vaccin. Daar mogen we niet blind voor zijn. Toch is het is goed om voor ogen te houden dat het om een heel zeldzame bijwerking gaat. De kans om het virus op te lopen, er erg ziek van te worden en anderen te besmetten is nog altijd veel groter.

Meer informatie nodig?

Klik hier. Als je nog vragen hebt rond de veiligheid van het AstraZeneca-vaccin, bekijk dan zeker deze pagina van laatjevaccineren.be met antwoorden op de meest gestelde vragen.