AstraZeneca-vaccin: leeftijdsgrens & 2de prik

  • 4 mei 2021

Leeftijdsgrens naar 41

Voor het vaccin van AstraZeneca werd onlangs de leeftijdsgrens verlaagd van 56 naar 41 jaar. Concreet betekent dit dat mensen tussen de 18 en 40 jaar geen AstraZeneca-vaccin meer zullen krijgen, maar een ander vaccin. Voor de groep van burgers jonger dan 40 jaar zijn er immers heel beperkte risico’s en die wil men maximaal vermijden.

Ik ben jonger dan 41 jaar en werd reeds een eerste keer gevaccineerd met AstraZeneca, wat met de 2de prik?

Wie reeds een eerste keer met AstraZeneca werd ingeënt, zal ook bij de tweede keer AstraZeneca krijgen, ongeacht de leeftijd

Onderzoeken in onder meer het Verenigd Koninkrijk hebben uitgewezen dat dit zeer veilig is. Wie bij de eerste prik geen last had van zeldzame bloedklontering, zal dat bij de tweede prik zeker ook niet hebben, wijst onderzoek uit. Ook andere bijwerkingen, zoals hoofdpijn, komen volgens onderzoek bij de tweede prik minder voor.

Bij ons zijn het vooral mensen in de zorgsector, die het AstraZeneca-vaccin al een eerste keer toegediend kregen, in het begin van de vaccinatiecampagne nog voor een leeftijdsgrens werd bepaald. Daar zijn dus ook mensen jonger dan 56 (en nu dus 41) bij. Zij worden vanaf 18 mei verwacht voor hun tweede prik in onze vaccinatiecentra.