Basisopleiding: eetstoornissen (alle disciplines)

Datum:
Locatie: Online
Toevoegen aan persoonlijke kalender

Deze basisopleiding richt zich op de diagnostiek en behandeling bij eetstoornissen in de praktijk. Concreet ga je aan de slag met het herkennen van signalen voor eetstoornissen, het uitvoeren van een gerichte screening en intake, het inschatten van motivatie, het uitwerken van een behandelplan, het toepassen van onderbouwde kennis in een multidisciplinaire behandeling.

De cursus is gericht op hulpverleners uit alle disciplines die meer kennis willen vergaren met betrekking tot de basisbehandeling van eetstoornissen.

De basisopleiding eetstoornissen omvat 10 vormingsuren en bestaat uit vier delen.

Elk onderdeel zal online doorgaan

Programma

1. Zelfstudiepakket (3u)

Na inschrijving ontvang je toegang tot de e-learning basisbehandelingen bij eetstoornissen en krijg je enkele artikels toegestuurd. Deze bekijk je vooraf aan de webinar zodat iedereen van start kan met dezelfde basiskennis rond eetstoornissen.

2. Vraagmoment (1u)

1 juni 2021 van 12.30u tot 13u30

Een online moment om alle vragen te stellen die opkwamen na het zelfstudiepakket.

3. Webinar

8 juni 2021 van 13u tot 16u30

multidisciplinair samenwerken

Sprekers: Lien Goossens (psychologe), Ilse Ulens (diëtiste), Maura Sisk (arts)

Voor goede zorg op maat heb je collega’s nodig uit andere disciplines. Eetstoornissen vragen om een integrale aanpak vertrekkende vanuit het biopsychosociaal model. Verkenning van voeding, beweging, medisch-somatisch en psychosociaal functioneren is nodig om te komen tot echt maatwerk in de zorg bij eetstoornissen.
De meerwaarde van een interdisciplinair team zit in een combinatie van kennis, vakmanschap, onderlinge ondersteuning en gemeenschappelijke verantwoordelijkheid. Wat is de inzet van iedere discipline? En goed samenwerken, hoe doe je dat? 

4. Praktijklabo

16 juni 2021 van 9u30 tot 12u

In dit praktijklabo maken we de vertaling naar de praktijk. Onder supervisie van An Vandeputte ga je aan de slag met eigen casussen.

Doelgroep

Deze basistraining richt zich tot iedereen die actief instaat voor therapie en begeleiding van kinderen, jongeren en/of volwassenen met eetstoornissen: diëtisten, psychologen, psychiaters, kinesitherapeuten, bewegingsdeskundigen, (kinder)artsen…

Accreditering voor artsen wordt aangevraagd bij de werkgroep Ethiek en Economie.

Sprekers

Prof. Dr. Lien Goossens is klinisch psychologe en docent klinische ontwikkelingspsychologie aan de Universiteit Gent. Sinds 2004 doet ze wetenschappelijk onderzoek naar de ontwikkeling en instandhouding van eetproblemen bij kinderen en adolescenten, met een belangrijke focus op klinische implicaties van de onderzoeksresultaten. Daarnaast is ze als klinisch psycholoog verbonden aan het Universitair Psychologisch Centrum Kind & Adolescent, waar ze zich toelegt op diagnostiek en behandeling van eetproblemen.

Ilse Ulens is voedingsdeskundige in de Psychiatrische Kliniek Broeders Alexianen in Tienen. Ze begeleidt ook ambulant patiënten in haar privépraktijk in Tienen en Leuven. Ze is werkzaam in voorlichting, preventie en behandeling van eet- en gewichtsproblemen. 

Dr. Maura Sisk is huisarts en werkzaam in het Studentengezondheidscentrum van de KU Leuven. Ze is lid van de adviesraad van Eetexpert en werkte mee aan het nieuwe ondersteuningsmateriaal rond de detectie en somatische opvolging van eetstoornissen.

An Vandeputte is klinisch psycholoog, gedragstherapeute en coördinator van Eetexpert. Zij werkte 30 jaar als therapeute zowel residentieel als ambulant met mensen met eet- en gewichtsproblemen.

Prijs?

Abonnee: €70
Geen abonnee: €90

Kosteloos annuleren kan tot 24u voor de start van de studiedag.

Geïnteresseerd?

Schrijf je in! De ontvangst van je inschrijvingsbevestiging geldt als inschrijving en is jouw akkoord om tijdig te betalen op rekeningnummer BE20 7340 1588 3656 van Eetexpert, met vermelding ‘basisopleiding eetstoornissen alle disciplines + je naam’. 

Inschrijven kan tot en met 31 mei 2021, 15u59. We sluiten de inschrijvingen af vanaf 16u.

Als je je inschrijft voor de basisopleiding, schrijf je je in voor het pakket van 4 onderdelen. De totaalprijs van dit pakket bedraagt €70 (abonnee) of €90 (geen abonnee). Je kan je niet voor één vorming apart inschrijven.

Meer informatie?

Klik hier.