Deze maand laten we jullie graag kennismaken met Linde Van Schelvergem, ondervoorzitter van onze Eerstelijnszone en huisarts in Welle.
Wie ben je? Waar werk je? Waar woon je?
Ik ben Linde Van Schelvergem en ben sinds 2009 werkzaam als huisarts in Welle, de gemeente waar ik ben opgegroeid en waar ik nog steeds met veel plezier woon. Het is een bijzonder gevoel om, als derde generatie in onze familie, de huisarts te mogen zijn voor vele van onze patiënten.
Naast mijn werk ben ik trotse mama van twee prachtkapoenen en partner van Wim. Als gezin staan zij altijd voor me klaar en ondersteunen zij mij waar mogelijk, al moeten ze me vaak missen door de eisen van mijn drukke beroep.
Wat drijft jou in het dagelijkse leven?
Wat mij drijft in het dagelijkse leven is de zorg voor mensen. Ik streef ernaar onze patiënten, jong en oud, te begeleiden door alle fasen van hun leven: zowel de mooie als de moeilijke momenten, van het prille begin tot het levenseinde. Mijn benadering gaat verder dan alleen de behandeling van medische klachten. Ik probeer altijd naar de patiënt in zijn geheel te kijken, met oog voor de sociale, economische, culturele en familiale context. Ik ben voortdurend op zoek naar manieren om mensen te ondersteunen en te inspireren. Ik wil niet alleen een luisterend oor bieden, maar ook een betrouwbare steunfiguur zijn voor iedereen die bij me aanklopt. Tegelijkertijd is de zorg voor mijn gezin en familie voor mij steeds belangrijker geworden.
Wat is je rol in het dagelijks bestuur en wie vertegenwoordig je?
Binnen het dagelijks bestuur functioneer ik als bestuurslid en ben ik sinds een paar jaar ondervoorzitter. Ik vertegenwoordig de Huisartsenkring Aalst. Tot deze huisartsenkring behoren alle huisartsen uit de ruime omgeving van Aalst.
Waarom neem je deel aan het bestuur? Wat is je motivatie en engagement?
Mijn deelname aan het bestuur is begonnen tijdens de COVID-periode, toen ik het belang van goede samenwerking binnen de eerstelijnszorg sterk heb ervaren. De pandemie is gelukkig wat gaan liggen, maar de noodzaak voor samenwerking is des te belangrijker geworden, vooral gezien de vergrijzing van de bevolking, de groeiende zorgvraag en het toenemende tekort aan artsen. Ik geloof dat het essentieel is om de verschillende actoren binnen de eerstelijnszorg met elkaar te verbinden, zodat we gezamenlijk efficiënter en effectiever kunnen inspelen op de uitdagingen die voor ons liggen. Mijn motivatie is dan ook om actief bij te dragen aan deze samenwerking, met de ambitie om de zorg voor onze patiënten te verbeteren. Het team van medewerkers vormt een waardevol netwerk, en vanuit mijn functie in het bestuur hoop ik hen te ondersteunen en te begeleiden in hun verdere groei en ontwikkeling binnen dit netwerk.
Welke uitdagingen zie je in de ELZ en hoe wil je deze aanpakken?
Een van de grootste uitdagingen binnen de Eerstelijnszone (ELZ) is het loskomen van het denken in individuele zorgverleners en het creëren van een breed draagvlak rondom zorg en welzijn. Het is essentieel om de krachten van verschillende zorgprofessionals te bundelen en een gezamenlijke visie te ontwikkelen die de zorg efficiënter en meer geïntegreerd maakt. Ik wil me inzetten om deze samenwerking te bevorderen, zodat we samen een sterk netwerk opbouwen dat niet alleen de zorg verbetert, maar ook het welzijn van de gemeenschap als geheel ondersteunt.
Als je mag dromen: hoe ziet volgens jou een ideale eerstelijnszone er dan uit?
Een ideale eerstelijnszone is volgens mij een groot, samenhangend netwerk waarin zorg en welzijn centraal staan. Er is geen versnippering, maar juist een sterke, gestroomlijnde samenwerking tussen alle zorgprofessionals en andere actoren. Goede communicatie is de sleutel, zodat iedereen, van huisartsen tot sociale werkers en therapeuten, op elkaar is afgestemd en effectief samenwerkt om de best mogelijke zorg en ondersteuning te bieden voor de patiënt. Binnen dit netwerk lijkt het me dat preventie centraal moet komen staan, voorkomen is immers beter dan genezen. Door proactief te werken aan het bevorderen van een gezonde levensstijl en het tijdig signaleren van risico's, kunnen we de zorgdruk verminderen en de kwaliteit van leven voor mensen verbeteren.
Wat wil je meegeven aan de eerstelijnsactoren uit de regio?
Ondanks de aanzienlijke uitdagingen waarmee we binnen de zorg te maken hebben en het gebrek aan respect dat we helaas vaak ervaren, ook van de overheid, wil ik iedereen oproepen om niet op te geven. Jij maakt daadwerkelijk het verschil voor velen. Jouw inzet en toewijding zijn van onschatbare waarde, zelfs als het soms moeilijk lijkt.
Wat is je levensmotto?
'Het plezier zit hem in het klimmen, op de top blijf je maar even.' Het herinnert me eraan dat het proces van groeien, leren en vooruitgaan vaak meer voldoening biedt dan het einddoel zelf. Het is de reis die telt, niet alleen de bestemming.
Heb je nog een laatste boodschap voor de lezers van dit interview?
Gebruik zorg met zorg. Alle zorgactoren hebben ook hun grenzen. Begrip, respect en wederzijds vertrouwen zijn essentieel om een gezond zorgsysteem te behouden.