Daarbij motiveert een arts of zorgverlener zijn patiënt om meer te bewegen met een verwijsbrief naar een Bewegen Op Verwijzing-coach. Via professionele coaching en een beweegplan op maat motiveert zo’n coach de deelnemer om te werken aan een actieve levensstijl.
Momenteel loopt in de Eerstelijnszone Pallieterland een pilootproject waardoor, naast artsen, ook apothekers, diëtisten, kinesitherapeuten, verpleegkundigen, psychologen, en sociaal en maatschappelijk werkers kunnen doorverwijzen.
Bekijk ook het filmpje "Eerstelijnszone Pallieterland helpt inwoners via coaches om meer te bewegen".
Disciplines uit zorg en welzijn die een link met het preventielandschap hebben, mogen via het pilootproject ook doorverwijzen naar de Bewegen-Op-Verwijzing coach, waar het voorheen enkel de arts was. Ben je (sociaal) verpleegkundige, apotheker, kinesitherapeut, diëtist, psycholoog, vroedvrouw, maatschappelijk of sociaal werker? Of heb je een beroep in zorg/welzijn dat aanleunt bij het preventielandschap? Dan kan je uw cliënt/patiënt het bewegen-op-verwijzing project aanbieden en rechtstreeks doorverwijzen naar een lokale BOV coach. Hij/zij maakt dan een beweegplan op maat aan, net idem zoals dit gebeurt wanneer een arts de doorverwijzing zou doen. Bij vragen kan de BOV coach de huisarts ook steeds consulteren, zodat alles veilig en onderbouwd verloopt.
Opmerking bij afbeelding: ook beroepen in zorg/welzijn welke aanleunen bij het preventielandschap
Het bevorderen van een gezondere levensstijl bij volwassenen.
Alle 18+ers van de eerstelijnszones die de beweegnorm niet halen en zelfstandig wonen.
Sedentaire levensstijl: mensen hebben (beroepsmatig) vaak een zittende levensstijl waardoor er extra nood is aan beweging
Gezondheidsrisico’s: mensen met 1 of meerdere ziektebeelden zoals overgewicht, diabetes, hypertensie (hoge bloedruk), hart- en vaatziekten, longziekten, angststoornissen, psychosomatische klachten, artrose, … willen we ondersteunen
Mensen met een verhoogd valrisico zoals ouderen
Een verhoogd bewustzijn over de gezondheidsrisico’s van niet of te weinig beweging
Een blijvende gedragsverandering waarin meer bewegen deel uitmaakt van het dagelijkse leven van de deelnemer
Je kan bij beweegcoach Kathleen of Pieter terecht via doorverwijzing van je huisarts of specialist.
Meer weten?
0495 245 245 of lier.kathleen@bewegenopverwijzing.be
0499 254 197 of lier.pieter@bewegenopverwijzing.be
Eerstelijnszone Pallieterland helpt inwoners via coaches om meer te bewegen
Eerstelijnszone Pallieterland is gestart met het project Bewegen Op Verwijzing.
Dankzij dit project kunnen artsen en andere zorgverleners inwoners van Berlaar, Lier, Nijlen en Ranst met een gezondheidsrisico doorverwijzen naar een Bewegen Op Verwijzing-coach. Die helpt de doorverwezen patiënten om meer te bewegen.
Lees meer in onderstaande krantenartikels:
https://www.gva.be/cnt/dmf20220323_94280869
https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20220323_94280869
Wens je alle info over dit project, volg dan de e-learning. Deze is opgedeeld zodat je makkelijk de info gericht kan lezen.
https://www.gezondleven.be/projecten/bewegen-op-verwijzing/pilootproject/e-learning
Een patiënt/cliënt doorverwijzen voor meer beweging?
Bij welke aandoening schrijf ik veilig bewegen voor?
Ben je een zorgverlener die mag doorverwijzen en wens je flyers te ontvangen?
Dit webformulier is bedoeld voor zorgverleners die mogen doorverwijzen in het kader van het proefproject Bewegen Op Verwijzing (arts, apotheker, diëtist, kinesitherapeut, psycholoog, verpleegkundige, maatschappelijk en sociaal werker). De flyers zijn op te halen op ons kantoor na afspraak.
Bedankt om het project mee te ondersteunen, ook in naam van uw cliënt/patiënt!