Bewegen Op Verwijzing ELZ Noorderkempen

Noorderkempen is in 2017 gestart met het project ‘Bewegen Op Verwijzing’, een initiatief van het Vlaams Instituut Gezond Leven en met steun van de Vlaamse overheid. Dankzij dit project kunnen de huisartsen inwoners van regio Noorderkempen met een gezondheidsrisico doorverwijzen naar een Bewegen Op Verwijzing-coach. Die coach helpt de doorverwezen patiënten om meer te bewegen. 

Bedoeling van Bewegen Op Verwijzing

De 'zittende' Vlaming met een gezondheidsrisico op doktersverwijzing aan het bewegen krijgen. De doorverwezen patiënten krijgen van de coach een beweegplan op maat: van een dagelijkse fietstocht naar het werk tot een wekelijks dans- of zwemuurtje in de buurt. De coach helpt hen op weg en motiveert hen. Ook de lokale sportverenigingen doen mee aan Bewegen Op Verwijzing. 

Bedoeling is dat de deelnemer zijn weg naar een actiever leven op termijn zelfstandig kan verderzetten. Het aantal consultaties bij de coach bepaal je zelf. Er ligt een maximum op 7 uur individuele begeleiding.  Dankzij Bewegen Op Verwijzing profiteert de deelnemer van heel lage tarieven. Je betaalt de coach maar 5 euro per kwartier voor een individuele sessie, en 1 euro per kwartier voor een groepssessie. Heeft de deelnemer recht op een verhoogde tegemoetkoming? Dan krijgt hij een extra korting. 

Voordelen 

Onderzoek toont aan dat je dubbel zoveel beweegt na begeleiding. Bovendien heeft het project ook nog andere voordelen: je voelt je beter in je vel, je komt vaker naar buiten en je hebt meer sociaal contact. Jo Vandeurzen, Vlaams minister voor Volksgezondheid, Welzijn en Gezin: “Uit de evaluatie van de eerste projecten bleek dat de deelnemers erin slaagden om dagelijks meer te bewegen, ook zij die er anders heel moeilijk toe komen.” 

Pilootproject

In het kader van een pilootproject kunnen wij nu, als Eerstelijnszone Noorderkempen, ervoor zorgen dat ook andere hulpverleners patiënten naar zo’n coach verwijzen via een verwijsbrief. Van september 2021 tot december 2022 onderzoekt Gezond Leven hoe een verbreding van verwijzers voor Bewegen Op Verwijzing mogelijk is. Op die manier helpen we nóg meer mensen met een gezondheidsrisico op weg naar een actief leven!  Een gouden kans dus!

In de 12 pilootregio’s mogen apothekers, diëtisten, kinesitherapeuten, maatschappelijk & sociaal werkers, psychologen en verpleegkundige hun patiënten/cliënten in beweging zetten via een Bewegen Op Verwijzing-coach.

 

Noortje Aernouts

foto_noortje_0.jpg
Wuustwezel

Stijn Waeijaert

BOVcoach Stijn Waeijaert
Brasschaat

Veerle Laurens

Veerle
Kapellen

Baldwin Sondervan

BOV-coach Kalmthout - Essen
Kalmthout en Essen

Leer onze coaches kennen

Bewegen op verwijzing gaat door en wordt verbeterd!

Welke belangrijke verbeteringen zijn er gemaakt?

 1. Alle artsen zullen vanaf 2021 patiënten kunnen doorverwijzen naar een Bewegen Op Verwijzing-coach. De huisarts dient steeds op de hoogte gebracht te worden. Omdat de huisarts voor Bewegen Op Verwijzing nog steeds erg belangrijk is. De opvolging op lange termijn, na de coaching, is normaal voor een huisarts veel makkelijker dan voor een andere arts omdat de frequentie waarmee een Vlaming of Brusselaar de huisarts bezoekt veel groter is. Blijf dus zeker de huisartsen betrekken in de coaching en in de lokale stuurgroep. Doorverwijzingen door andere zoals kinesitherapeuten, diëtisten, … worden onderzocht in de komende periode.
   
 2. Er is opnieuw een incentive voor elke ELZ die minstens 50% van de inwoners van de ELZ kan bereikt worden. De besteding van deze incentive staat niet meer zo open als voorheen. Het is de bedoeling dat de incentive gebruikt wordt ter promotie, bekendmaking van Bewegen Op Verwijzing. De incentive is van dezelfde grootorde als voorheen. A rato het inwonersaantal op 1 januari 2019 per lokaal netwerk is er een maximum van 300 000 euro om het hele werkgebied van Vlaanderen en Brussel te kunnen dekken. Het aantal inwoners van Brussel wordt forfaitair vastgelegd op 300.000 en er wordt een minimum van 2.500 euro per netwerk voorzien.
   
 3. Het is explicieter gemaakt dat het trekkerschap opgenomen kan worden door de zorgraad van de ELZ.
   
 4. Indien er een lokale overeenkomst is, mag de coaching doorgaan in een huisartsenpraktijk.
   
 5. Het bereiken van mensen in een kwetsbare situatie blijft een belangrijk aandachtspunt. De terugbetalingstarieven blijven ongewijzigd.
   

Wat dan na 2022?

Het is de bedoeling om Bewegen Op Verwijzing dan structureel te verankeren in Vlaamse regelgeving. Dat wilt zeggen dat er geen vaste einddatum zal zijn. De voorbereidingen hiervoor zijn al gestart.

Bewegen Op Verwijzing 2021 in cijfers

BOV 2021