Bezorgdheid AstraZeneca Vaccin

  • 14 maart 2021

Door de beslissing van enkele landen om de vaccinatie met het Astra Zeneca vaccin tijdelijk on hold te zetten en de persaandacht die hieraan werd besteed, merkten we ook bij heel wat van onze burgers bezorgdheid omtrent die vaccin. Deze bezorgdheid is begrijpelijk, maar anderzijds ook nergens voor nodig.

De ontwikkeling van alle vaccins, ook het Astra Zeneca vaccin, heeft alle stappen doorlopen met uitgebreide testing in alle mogelijke doelgroepen.  Pas na dit uitgebreide onderzoek werd dit vaccin in gebruik genomen.

De situaties waarvan melding in het buitenland kunnen op geen enkele manier rechtstreeks gelinkt worden aan de vaccinatie, ook niet de tromboses waarvan sprake.  Tromboses behoren zelfs niet eens tot de mogelijke beschreven nevenwerkingen van dit vaccin. In België is tot op heden ook nog enkele melding binnengekomen hieromtrent.  Zelfs in het Verenigd Koninkrijk, dat tot nu toe meer dan 11 miljoen dosissen toediende van dit vaccin, is deze nevenwerking niet gerapporteerd. Lees: deze burgers hadden net dezelfde problemen kunnen ervaren, ook zonder deze vaccinatie.

De voordelen van zich te laten vaccineren, ook met Astra Zeneca, overstijgen dus sterk de risico’s.

We vroegen ook aan Prof. Dr. Isabel Leroux-Roels, diensthoofd Centrum Vaccinologie van het UZ Gent hoe zij denkt over de huidige situatie:

“Grootschalige studies bij ongeveer 20.000 personen hebben aangetoond dat het vaccin van Astra Zeneca veilig is en dat het goed werkt. Het vaccin is 82% werkzaam tegen alle vormen van COVID-19 infectie. Het beschermt ons zelfs volledig tegen de ernstige vorm van de infectie, inclusief ziekenhuisopname. Dat is heel wat beter dan vele andere vaccins die we vandaag gebruiken, zoals het griepvaccin bv. Er zijn twee dosissen nodig van dit vaccin en die worden gegeven met twaalf weken tussen. Ondertussen weten we ook dat je na vaccinatie met het Astra Zeneca vaccin minder kans loopt om de infectie door te maken zonder dat je het weet, zonder dat je symptomen hebt. Dat zijn belangrijke resultaten, want die geven aan dat dit vaccin ook een invloed heeft op de besmettelijkheid en de overdraagbaarheid van dit virus.”

Zoals we dus reeds vertelden … bezorgdheid is begrijpelijk, maar echt nergens voor nodig!