Brief huisartsen

 • 28 oktober 2021

Beste Patiënt,
Het spijt mij ontzettend maar ik zal vanaf vandaag helaas alleen nog mensen kunnen helpen die zich ziek voelen. Ik kan u niet meer helpen wanneer u een coronatest nodig heeft zonder klachten (bijvoorbeeld nadat u een hoogrisico contact hebt gelopen). Bij een hoog risico contact kan u, na het krijgen van een testcode via het contact tracing center, zelf een test aanvragen via mijngezondheid.be. Omdat de wachttijden voor deze testen lang zijn stel ik voor dat u in afwachting via de apotheker een zelftest koopt (indien u verhoogde tegemoetkoming heeft is deze soms terugbetaald). Wit u weten over waarom ik dit niet meer kan doen? Lees dan onderstaande. Ik zal u hopelijk terug met al uw corona gerelateerde problemen kunnen helpen na het einde van de herfstvakantie. In afwachting adviseer ik om u te laten vaccineren moest dat nog niet gebeurd zijn (bel dan 03 435 95 55 voor een afspraak) en om een mondmasker te dragen wanneer u zich in een afgesloten ruimte met onbekenden bevindt (winkel, cultuur, sport, …).
Uw huisarts

 


Duiding bij de beslissing van uw huisarts om alleen nog zieke patiënten te helpen

De huisartsenvereniging Domus Medica heeft op 26/10 hun leden geadviseerd om alleen nog zieke mensen te testen op het nieuwe coronavirus. In deze tekst kan u duiding vinden bij deze beslissing en reiken we een aantal oplossingen aan. We hopen op deze manier bij te dragen tot een vlotte herstart van een breed gedragen testbeleid na de herfstvakantie.
Sinds maart 2020 kunnen patiënten bij hun huisarts of testcentrum terecht met al hun vragen over corona, voor een test nadat ze een hoogrisicocontact hebben gelopen en voor een test wanneer ze op reis vertrekken. Tegelijkertijd zijn huisartsen ook beschikbaar voor andere medische en sociale problemen. Huisartsen werden ondersteund door hun gemeente, testcentra en privé-initiatieven. Momenteel is de strategie om iedereen met (milde) klachten en iedereen die een hoogrisicocontact heeft gelopen te testen. Volgens huisartsen is dit tijdens het infectieseizoen niet verenigbaar met een volledig open maatschappij. Dit aanvoelen wordt ondersteund door epidemiologische modellen die deze zomer reeds een vierde golf voorspelden in de herfst ondanks een goede vaccinatiegraad1 Hoe het zo ver is kunnen komen en hoe het verder moet werd grondig onderbouwd in een recent advies van de Koninklijke Academie voor Geneeskunde van België.2 Daarnaast werden er al veel eerder constructieve voorstellen gedaan afkomstig uit de gehele eerste lijn (huisartsen3, CLB’s4, arbeidsartsen, apothekers5, …): openhouden van grote testcentra met voldoende personeel, een deel van de algemene maatregelen behouden en aanpassingen van het test- en quarantaine beleid vooral bij kinderen. Een opiniestuk over dit onderwerp werd door honderden artsen ondertekend.6 Er werd echter zeer weinig met deze oproep gedaan, meer zelfs, de Vlaamse subsidies voor testcentra werden last minute met 75% verminderd en een derde werd gesloten.7 Sinds de week van 18/10 worden de huisartsenpraktijken en testcentra overrompeld door deze voorspelde vierde golf. Een golf die zich uit in een hoog aantal positieve patiënten (ook onder zorgverleners!) met nog meer nood aan testen. De beslissing van Domus Medica en een deel van haar leden om éénzijdig het testbeleid te veranderen is dan ook ingegeven door de vaststelling dat het systeem faalt eerder dan een principiële beslissing. Om een breed gedragen test en quarantaine strategie te garanderen na de herfstvakantie dienen de volgende voorwaarden voldaan te zijn:

 • Een aangepast testbeleid waarbij huisartsen, testcentra, ziekenhuizen en apothekers samen gericht testen waar dat echt nodig is. Afhankelijk van de capaciteit kunnen er sneltesten, zelftesten of PCR testen worden ingeschakeld. Domus Medica deed hierover een voorstel.
 • Aangepaste regels in het onderwijs waarbij het welzijn van kinderen voorop staat. De CLB’s weten hier goed wat er moet gebeuren.
 • Gerichte maatregelen in de maatschappij: een combinatie van maximale vaccinatie én eenvoudige maatregelen nemen zoals het dragen van een mondmasker en zo veel mogelijk activiteiten buiten laten plaatsvinden.
 • Subsidieer testcentra op een correcte manier en hou ze zeker tot in de lente open.
 • Zodra de epidemie weer onder controle is: zorg voor een performante contacttracing met één aanspreekpunt per huishouden en geen ICT-gedreven mastodont.
 • Verdeel de afgenomen COVID-stalen evenredig onder de laboratoria. Nu kunnen sommige labo’s niet meer volgen terwijl anderen nog reserve hebben.
 • Voorzie een monitor voor de eerste lijn zoals deze reeds bestaat voor de ziekenhuizen (de zogenaamde surge capacity).

Deze duiding werd opgesteld door dr. Stefan Morreel (huisarts werkend in WGC ‘t Spoor, medisch coördinator Coronacentrum Antwerpen Oost en onderzoeker aan de UAntwerpen). De volgende partijen/individuen ondersteunen dit bericht en werkten eraan mee:

 • UAntwerpen vakgroep FAMPOP vertegenwoordigd door Prof. Dr. Paul van Royen, Prof. Dr. Nele Michels, Dr. Stefan Morreel, Dr. Werner Van Peer en Prof. Dr. Roy Remmen
 • De vier Antwerpse huisartsenkringen vertegenwoordigd door hun voorzitters: dr. Karen Scheers, dr. Venetia Andreakos, dr. Tim Vertongen en dr. Liesje Eyckmans
 • Dr. Maaike van Overloop, medisch expert voor de vier Antwerpse eerstelijnszones

1 https://www.standaard.be/cnt/dmf20210831_97770577
2 Advies over dringende maatregelen in het kader van COVID-19-crisisbeheer van de koninklijke academie voor geneeskunde van België. Zie https://www.academiegeneeskunde.be/sites/default/files/atoms/files/Advies_COVID19_vierde_golf.pdf
3 https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2021/09/24/huisartsen-willen-grondige-bijsturing-testbeleid-enkel-testen/
4 https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2021/10/20/sterke-stijging-coronabesmettingscijfers-in-het-basisonderwijs/
5 https://www.apb.be/nl/corp/volksgezondheid/Info-Corona/Covid-testing/Pages/Snelle%20antigeentesten_Symptomatische%20personen.aspx
6 https://www.domusmedica.be/actueel/open-brief-aan-minister-frank-vandenbroucke
7 https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2021/09/30/vlaamse-overheid-sluit-een-derde-van-de-covidtestcentra-huisart/

 

Volledig artikel:

pdf bestandWaarom kunnen veel huisartsen alleen nog mensen met klachten testen-duiding.pdf (118 kB)