Coronavirus en dementie

  • 23 april 2020

Hierbij informatie, adviezen en verhalen die vanuit de expertisecentra dementie gedeeld worden met de hulpverleners en de algemene bevolking in deze tijden van corona. Het zijn zeer verwarrende tijden. Dat geldt voor iedereen. Toch is het nog uitdagender voor de kwetsbare groepen zoals bijvoorbeeld ouderen. De cijfers die zij dagelijks te zien krijgen via het nieuws, je zou voor minder bang worden. Heeft je partner of naaste daarbovenop nog eens één of andere vorm van dementie en dan is het hek helemaal van de dam.

 

Begrip voor de maatregels zoals social distancing is voor mensen met dementie moeilijk vatbaar, de thuiszorg die voor ondersteuning bood is opeens terug geschroefd of jijzelf als naaste kan niet de hulp bieden die je wil bieden aan de persoon met dementie omdat jij je aan het bezoek verbod moet houden.

De zorgverleners met hun goede zorgen zoeken ook naar oplossingen en alternatieven om toch nog die goede zorg te kunnen bieden, maar de obstakels zijn niet te min.

 

De webpagina “Coronavirus en dementie” biedt wekelijks nieuwe updates aan om mensen bij te staan.

 

Je vindt er o.a. getuigenissen terug van hulpverleners, maar ook mantelzorgers van personen met dementie terug. Hier enkele voorbeelden:

 

En vervolgens worden er ook adviezen, richtlijnen en inspirationele voorbeelden gedeeld zoals: