COVID-19

COVID-Certificaat

Communicatiemateriaal

FAQ

 

  • Zullen we (op voorhand) weten met welk vaccin we gevaccineerd worden?

Ja, Het wordt duidelijk geregistreerd wel vaccin er wordt toegediend, bij de tweede vaccinatie moet je immers hetzelfde krijgen. Momenteel worden er vaccins toegekend aan doelgroepen. Afhankelijk van de leveringen, kunnen deze natuurlijk nog wijzigen.  Momenteel is het echter niet duidelijk of je ook op voorhand met zekerheid zal weten welk vaccin je zal krijgen.

Je hebt zelf geen keuze van vaccin. Momenteel zijn er 3 vaccins goedgekeurd door de Europese unie het Pfizer vaccin, het moderna vaccin en het astra zeneca vaccin.

Het astra zeneca vaccin is enkel voor mensen onder de 55 jaar als je dus jonger bent is de kans groot dat je dit vaccin zal krijgen. De Pfizer en Moderna vaccins worden voorbehouden voor de oudere populatie.  

 

  • Wat moet ik doen als ik twee uitnodigingen krijg? (bv via werk in ziekenhuis of UPC, bv uit Brussel op basis van werkplaats en hier op basis van woonplaats)

Indien je zorgverleners bent zal je eerst via deze weg een uitnodiging krijgen voor je vaccinatie. Dus in functie van je werkplaats. De vaccinatie van de gewone burger gebeurt via woonplaats maar pas in een later stadium. Het kan dus dat je dan opnieuw een uitnodiging krijgt maar deze moet je dan annuleren aangezien je al gevaccineerd bent.

Concreet voorbeeld: iemand die in Brussel werkt als zorgverlener en in Leuven woont, zal eerst een vaccinatiemogelijkheid op zijn of haar werkplaats krijgen. Logischerwijs neem je dus het vaccin aan op je werkplaats en zal je de uitnodiging van Leuven later telefonisch annuleren.

als je 2 uitnodigingen zou krijgen moet je dus zeker één daarvan annuleren zodat iemand anders een afspraak kan maken en zijn vaccin kan krijgen. 

  • Wanneer moet ik actie ondernemen om gevaccineerd te worden ? Moet ik al ergens aanmelden of reserveren?

Op dit moment moet je nog niets doen. Je zal  een persoonlijke uitnodiging ontvangen om je te laten vaccineren. Via sms, brief of mail. Hou deze dus zeker in de gaten.  Verdere instructies zullen in de uitnodiging staan.

  • Kan ik zelf kiezen wanneer ik me laat vaccineren of krijg ik een afspraak toegewezen?

Je krijgt, als het zo ver is, een persoonlijke uitnodiging om je te laten vaccineren. Via sms, brief of mail. Daarbij krijg je de optie om te bevestigen, te weigeren, of de afspraak te verplaatsen. Op die uitnodiging staat ook waar je inenting zal plaatsvinden. En wanneer je daar niet kan geraken om gegronde redenen, hebben we ook mobiele ploegen die thuis vaccineren.

Hoe lang op voorhand je de uitnodiging krijgt, is nog niet bepaald, maar dat zal ruim op tijd zijn om je te kunnen organiseren.

Je moet ook beschikbaar zijn om je tweede dosis te krijgen op het juiste moment, 3 à 4 weken later. Dat is afhankelijk van het vaccin dat je zal krijgen. In het vaccinatiecetrum zal die afspraak meteen voor je gemaakt worden.

  • Waar bevind ik mij op de lijst van zorgprofessionals?

COVID-19-vaccinatie van zorgprofessionals eerste lijn - Laat je vaccineren

  • Wie is de liaison voor mij beroepsgroep.

Vind de lijsten met de liaison per regio en beroepsgroep terug via onderstaande link. Vanaf 15/2  

 

Andere veelgestelde vragen met antwoorden kan je terugvinden op