https://www.laatjevaccineren.be/
https://www.info-coronavirus.be/nl/ (Federale overheid)
https://www.zorg-en-gezondheid.be/covid-19 (Vlaamse overheid - Agentschap Zorg en Gezondheid)
https://www.sciensano.be/nl/covid-19-cijfers
Belangrijk om mee te delen is dat er soms kleine verschillen waar te nemen zijn tussen de cijfers die gerapporteerd worden op het federale niveau (Sciensano) en de controletoren van Agentschap Zorg en Gezondheid (enkel toegankelijk voor mSPOC en burgemeester in onze zone). Agentschap Zorg en Gezondheid geeft aan dat dit te wijten is aan problemen met de datadoorstroming (bug), verschillen in databases en timing van weergave testresultaten. De focus ligt natuurlijk op de tendens, die in beide situaties gelijklopend is.
De Covid-19-pandemie heeft een grote psychosociale impact voor iedereen, zowel voor hulpverleners als voor andere burgers. Wij geven u graag een overzicht van enkele initiatieven en diensten die hulp en ondersteuning kunnen bieden bij psychosociale problemen in deze moeilijke periode.
Een gratis luisterend oor via chat of telefoon en dit op anonieme wijze.
Website: www.tele-onthaal.be
Bieden ambulante, gespecialiseerde, kwaliteitsvolle en toegankelijke hulp aan cliënten van elke leeftijdsgroep en versterken hun omgeving en organisaties.
Het Centrum Algemeen Welzijnswerk (CAW) helpt mensen met al hun vragen en problemen die te maken hebben met welzijn.
Klachten omtrent depressie, angst, alcoholgebruik en het gebruik van slaap- en kalmeringsmiddelen. Kortdurend zorgaanbod van 2 x 4 sessies (kan éénmalig verlengd worden). Voorschrift arts nodig. Tarief 11,20 euro/sessie of 4 euro bij verhoogde tegemoetkoming.
Ondersteuning bij opbouw van veerkracht, zelfzorg en zorgen voor elkaar via informatie en tips. Raadplegen van de zorgscreener: instrument dat aangeeft of het voor jou nuttig zou zijn om met een professionele hulpverlener in gesprek te gaan.
Ondersteuning van het psychosociale welzijn van collega-artsen.
Meer dan ooit is er in deze bizarre periode aandacht en ondersteuning nodig voor mantelzorgers. Ook in COVID-tijden trachten de verschillende mantelzorgverenigingen (en enkele partners) verbonden te blijven met de doelgroep. We vestigen graag de aandacht op enkele initiatieven ter bevordering van het psychosociaal welzijn van mantelzorgers.
www.mantelzorgers.be: een initiatief van de zes erkende Vlaamse mantelzorgverenigingen (zie hieronder) en het VIVEL (Vlaams Instituut voor de Eerste Lijn), met de steun van de Vlaamse overheid.
Zojong.be = onlineplatform waar jonge mantelzorgers (tot 25 jaar) tips, informatie en (h)erkenning krijgen. Er bestaat eveneens de mogelijkheid om verhalen op een veilige en anonieme manier te delen.
De verschillende mantelzorgverenigingen hebben een mantelzorglijn beschikbaar. Mantelzorgers kunnen via deze weg vragen stellen over hun mantelzorgsituatie of kunnen deze lijn ook gebruiken om te ventileren over de zorg. Mantelzorgers hoeven geen lid te zijn van de mantelzorgvereniging om van deze service gebruik te maken.
De huidige coronasituatie heeft voor velen een negatieve invloed op het personeelsbestand. Vanuit de eerstelijnszone willen we dan ook ondersteuning bieden waar nodig om het vraag en aanbod op elkaar af te stemmen. Hieronder vindt u de link naar een overzicht van oplossingsmogelijkheden voor voorzieningen bij gebrek aan personeel. Indien u via deze kanalen geen oplossing vindt, kunnen personeelsnoden of –ondersteuning gemeld worden via onze eerstelijnszone (info@elzscheldeleie.be).
Het cascadedocument met mogelijk te nemen acties bij gebrek aan personeel werd goedgekeurd op de taskforce COVID-19 Zorg en kan ter ondersteuning gebruikt worden in alle zorg- en welzijnsvoorzieningen indien nodig. Indien u, na het toepassen van de mogelijkheden in dit document, nog steeds geen oplossing heeft gevonden kunnen personeelsnoden of –ondersteuning gemeld worden via onze eerstelijnszone (info@elzscheldeleie.be).
Zoals aangehaald in het cascadedocument kan ook beroep gedaan worden op het platform ‘help in de zorg’ dat werd opgericht door de VDAB. Dit platform werd opgericht om de match te maken tussen personeelsnood en helpende handen. Het zorgpersoneel kan hierbij ontlast worden door ondersteunende jobs waarvoor geen specifieke zorgkwalificaties nodig zijn.