COVID-19: alle informatie over het coronavirus.

informatie coronavirus smalle versie

IK MAAK ME BEKEND ALS TESTER IN ELZ NOORD ANTWERPEN

In het kader van de strijd tegen de verspreiding van het coronavirus COVID-19, mogen de volgende medische handelingen, namelijk het voorbereiden, uitvoeren, behandelen, opslaan en doorsturen van staalafnames en collecties, worden verricht door personen die daartoe door of krachtens de wet van 10 mei 2015 betreffende de uitoefening van de gezondheidszorgberoepen niet wettelijk bevoegd zijn:

 1. staalafnames en collectie van secreties en excreties;
 2. bloedafname via capillaire punctie.

De staalafnames en collecties mogen enkel worden verricht in het kader van mogelijke COVID-19-besmettingen. Dit wil zeggen dat onderstaande disciplines na het volgen van een opleiding bevoegd zijn om te testen.

 • vroedvrouwen die hun diploma hebben behaald na 1 oktober 2018;
 • tandartsen;
 • apothekers;
 • logopedisten;
 • hulpverleners-ambulanciers met een ervaring van minstens twee jaar;
 • en mondhygiënisten;

ALGEMENE INFORMATIE

Voor het algemene publiek is de website www.info-coronavirus.be opgericht. Mensen met vragen over het coronavirus kunnen ook bellen naar de federale infolijn op 0800 146 89. 

Er worden tal van maatregelen genomen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Hier vind je een overzicht en antwoorden op veelgestelde vragen. 

Beluister je de maatregelen over corona in België liever in je eigen taal? Surf naar www.atlas-antwerpen.be om de maatregelen in verschillende talen te beluisteren. Op Wablieft.be kan je ook alle informatie over corona vinden in eenvoudige taal.

Heb je een activatiecode ontvangen en wil je een afspraak maken voor een coronatest? Wil je je resultaten bekijken of een quarantaine-attest downloaden? Dat kan via www.mijngezondheid.be

Vragen over corona of het testdorp TestCovid? Bel dan naar 03 376 95 55. De corona-infolijn vermindert zo de druk op de Antwerpse huisartsen. Ben je ziek? Contacteer dan je eigen huisarts en blijf thuis.

BASISREGELS

icoontjes corona basisregels

Welke basisregels moet je volgen?

 1. Bel de dokter als je ziek bent en blijf thuis. Zo kan je zeker geen andere mensen besmetten.
 2. Beperk je niet-essentiële verplaatsingen.
 3. Spreek af met anderen in openlucht of in een goed geventileerde ruimte.
 4. Was je handen regelmatig met water en zeep.

CORONA-ALERT

logo corona alert

Coronalert is een gratis app die je waarschuwt als je in nauw contact bent geweest met iemand die positief testte op het coronavirus. Dit gebeurt anoniem. Je weet dus niet met wie, waar en wanneer. De app adviseert je over wat je moet doen om jezelf en anderen te beschermen.

Download de applicatie.

ZORG

COHORTZORG

Als Eerstelijnszone faciliteren we de opstart van cohortzorg voor patiënten die besmet zijn met COVID-19 of door de (huis)arts als potentieel besmet beschouwd worden. Deze cohortzorg garandeert een veilige en kwalitatieve zorg aan huis door thuisverpleegkundigen en gezinshulp. 

Sinds 30 oktober moeten nieuwe (vermoedelijk) COVID-19 positieve patiënten die gezinszorg of thuisverpleging nodig hebben, aangemeld worden via een provinciaal 0800-nummer. Dit nummer is 24u op 24, 7 dagen op 7 bereikbaar voor zorgverleners en voorzieningen. Aanmeldingen via dit nummer worden geregistreerd en vervolgens doorgegeven aan de coördinatoren van de lokale cohortteams. Zij zorgen op hun beurt voor een uitgebreide intake en planning van de zorg.

Cohortzorglijn Provincie Antwerpen: 0800 11 833.

 

Klik hier voor verwijsbrieven en beslissingsbomen

INITIATIEVEN

Antwerpen Helpt

Antwerpen Helpt

Kan je niet naar de winkel? Heb je een dringende computervraag? Wil je even met iemand praten? Laat weten waarvoor je hulp kan gebruiken. Antwerpen Helpt zoekt een goede vrijwilliger voor jou.

fred en frieda

Fred en Frieda

"Fred en Frieda" maakt extra sociaal contact mogelijk voor wie dat nodig heeft. 

Wil je het verschil maken door een kaartje te sturen, te (video)bellen of op bezoek te gaan bij iemand uit jouw buurt die zich eenzaam voelt? Word een Fred of Frieda.

GEESTELIJKE GEZONDHEID

mentale gezondheid piekeren

ZIT JE MET VRAGEN?

CAW Antwerpen biedt ondersteuning voor welzijnsvragen via telefoon, mail of chat. Jongeren t.e.m. 25 jaar kunnen terecht bij het JAC.

Praat bij Tele-Onthaal over wat jou bezighoudt. Tele-Onthaal is 24/24 en 7/7 bereikbaar voor een gesprek. Via het telefoonnummer 106 of via chat.

Zelf dringend nood aan een gesprek? Maak je je zorgen om iemand? Bij de Zelfmoordlijn kan je altijd terecht via het nummer 1813 of via de chatmail of zelfhulp.

Awel luistert naar kinderen en jongeren. Anoniem en gratis via het telefoonnummer 102 of via mail of chat.

De Druglijn is er voor alle vragen over drank, drugs, pillen, gamen en gokken. Ze zijn telefonisch bereikbaar via 078 15 10 20 of via mail, chat en skype.

Rode Kruis-Vlaanderen ontwikkelde de app 'Houvast". Hoe herken je signalen die aangeven dat iemand het moeilijk heeft? Hoe sta je die persoon bij en begeleid je eventueel naar verdere hulp? Uiteraard is het belangrijk dat je ondertussen ook voor jezelf zorgt. Daarom vind je er ook heel wat tips en tricks om je eigen welzijn te versterken. Daarnaast geeft de app ook houvast wanneer je zelf een schokkende gebeurtenis meemaakte.

SARA-NETWERK

Het SaRA-netwerk voorziet een overzicht van alle nuttige updates en links die relevant zijn voor de geestelijke gezondheidszorg tijdens de corona-crisis: Je vindt er info rond online hulpverlening, aangepaste dienstverlening, richtlijnen voor hulpverleners, steunmaatregelen voor zelfstandige zorgverstrekkers, ...

PSYCHOLOGENKRING NOORD ANTWERPEN (PAN)

Mensen met klachten kunnen terecht bij een psycholoog  uit onze regio. Hier kan je terecht voor informatie over de PAN.

DONKERE DAGEN

De dagen worden korter en het coronavirus dwingt ons terug tot strengere maatregelen. De winter ziet er voor veel mensen donker en eenzaam uit.  Wat kan je doen om wat lichtpuntjes te brengen in donkere dagen? Logo Antwerpen deelt voorbeelden van helpende acties voor moeilijke tijden.

LOKALE CONTACTOPSPORING

Huisartsen en organisaties kunnen contact opnemen met de lokale contactopvolging van de Eerstelijnszones wanneer er en besmetting is vastgesteld bij moeilijk bereikbare of kwetsbare personen/families, wanneer de regels en procedures voor thuisisolatie niet goed begrepen zijn of wanneer er een vermoeden is van een grote cluster.

Centrale nummer: 03 432 59 59

Meer info

COMMUNICATIE ANDERSTALIGEN

Naar aanleiding van het coronavirus werd er heel wat meertalige communicatie uitgewerkt. Wil je de informatie rond de maatregelen en het coronavirus nalezen in een andere taal? Klik dan hier.

meertalige info coronavirus

 

DOWNLOADS

Hoe draag ik correct een mondmasker?