Covid-19: Sensibilisering bij kinderen

  • 24 november 2020

Het jaar 2020 gaat de geschiedenisboeken in als Covid-jaar. Een jaar waarin er meer afstand tussen de mens zat dan anders, waarin les krijgen en sporten plots geen evidentie bleek & waarin maatregelen de bovenhand namen in de leefwereld van jongeren en kinderen.

Coronamaatregelen uitleggen aan kinderen is geen gemakkelijke opdracht. Waarom mogen ze plots geen vriendjes meer bij hen thuis uitnodigen? Waarom kunnen ze niet meer naar hun sportclub en/of jeugdbeweging? Hoe komt het dat ze oma en opa minder te zien krijgen en zelfs geen knuffel meer mogen geven? Kortom: ook voor kinderen zijn deze tijden ongewoon en hebben de maatregelen wel degelijk een impact op hun leefmilieu.

Affichecampagne

Vanuit Eerstelijnszone Dender vinden wij het belangrijk om de kinderen mee in het verhaal van sensibilisering en preventie te krijgen. En daarom gingen we samen met Nederlands illustratrice Katrien Goossens, van “Katrotje’ aan de slag … Via een campagne met zelf in te kleuren affiches hopen wij de kinderen op speelse wijze te laten kennismaken met de ‘gouden regels’, die ervoor zorgen dat ze zo snel mogelijk oma en opa opnieuw kunnen knuffelen. Daarnaast willen we hen met deze campagne ook het goede voorbeeld laten geven aan hun volwassen ouders, buren, familie, …

Kleurplaat KatrotjeDe insteek van de campagne luidt dan ook als volgt: “Als jij je, net als ik, aan de gouden regels houdt, dan worden mijn oma en opa niet ziek en kan ik hen snel weer knuffelen”.

We vroegen aan de scholen uit onze Eerstelijnszone om de affiche te verspreiden over alle kleuters en leerlingen, zodat zij deze naar hartenlust kunnen inkleuren. De bedoeling is dat de kinderen deze kleurplaat mee naar huis nemen en ingekleurd aan het raam hangen. Het kan zo onrechtstreeks ook de ouders en de mensen op straat aanzetten om de maatregelen verder op te volgen.

Uiteraard worden dappere kunstenaars beloond! Wie een foto van zijn/haar ingekleurde affiche, die aan het raam hangt, doormailt naar info@elzdender.be, maakt kans op een leuke verrassing! Een reden te meer dus om deze op te hangen.

De affiche kan je hier terugvinden.

Online lespakketten

Naast de affiche zijn ook heel wat online lespakketten beschikbaar rond Corona en kinderen. Volgende voorbeelden werden gedeeld met de scholen en leerkrachten uit onze zone:

  • Katrotje: gratis downloadbaar kleurboek, buttons, affiches, …
  • Kathleen Amant: gratis downloadbare tekeningen van Anna e.a.
  • EDSCAPE: een educatief pakket over de coronamaatregelen, ook op maat van kleuters en lager onderwijs
  • Het Corona spel: hoe word ik Corona Kolonel: leuke videoboodschappen voor en door kinderen, gemaakt door de Vlaamse Vereniging voor Kindergeneeskunde (met onder meer Koen Crucke, Nathalie Meskens, Marc Van Ranst en vele anderen)
  • Gemaskerde scholieren: info voor leerkrachten: lesmateriaal, hoe met leerlingen over coronaregels praten, kennis rond het virus, bijhorende gevoelens, …
  • Kasper en de Draak Corona: Zeels auteur Frank Van Mossevelde schreef speciaal voor ons een verhaal rond Corona, waarin Kasper, die zijn opa verloor aan de ziekte, de strijd aangaat met draak Corona, bijgestaan door een heleboel beren die hem komen helpen. Klik hier voor de ingesproken versie van het verhaal
  • Cor en Ona gaan op wereldreis: een fantasieverhaal van kleuterjuf Ilse Van Oudenhove, op maat van kleuters

Klik op de naam van het lespakket om deze te openen.

Nog wat info

Ook voor de ouders is er heel wat informatie beschikbaar. Via de website van onderwijs Vlaanderen werden al heel wat vragen van ouders beantwoord over de maatregelen tegen Covid-19 op school. Klik hier om de meest up to date informatie terug te vinden.

Voor scholen adviseren wij de site van de Vlaamse Wetenschappelijke Vereniging voor Jeugdgezondheidszorg. Richtlijnen, stappenplannen, voorbeeldbrieven, beslisbomen, hygiënemaatregelen en ander materiaal is hier beschikbaar.