Deze inhoud is van toepassing op de zones Midden WVL en RITS (Regio Izegem Tielt Samen)

Vaccinaties najaar 2023

Covid-19-vaccinatie

Half september startte Vlaanderen met de nieuwe herfstcampagne voor covid-vaccinatie, eerst in de woonzorgcentra en vervolgens voor de kwetsbare groepen, het zorgpersoneel en de 65-plussers. Aan de risicogroepen wordt het vaccin sterk aanbevolen. Voor andere individuele personen staat het vrij om zich te laten vaccineren. De vaccinaties worden toegediend via het reguliere circuit van de eerste lijn: huisartsen, apothekers en verpleegkundigen.

COVID-vaccinatie 2023

Op www.laatjevaccineren.be vind je alle info over:

 • Voor wie vaccinatie aanbevolen is (doelgroepen).

Behoor jij tot de doelgroep? Neem dan contact op met je huisarts of apotheker.

 • Waar men zich kan laten vaccineren.
 • Info voor vaccinatoren (hoe bestellen, vaccineren,…) en zorgraden (organisatie).

In het kader van een goed voorraadbeheer van de vaccins (multidoses, beperkte houdbaarheid) en dus om verspilling te vermijden, roepen we de vaccinatoren op om niet te veel te bestellen, maar op basis van gemaakte afspraken of in onderling overleg tussen huisartsen en apothekers.

In deze laatste fase (half november tot eind december) roepen we op om nieuwe bestellingen (voor vaccins houdbaar tot 25/12) te laten verlopen via satellietapotheken: Filip Vermeulen (voor regio Tielt - Pittem - Meulebeke - Wingene - Ruiselede - Dentergem - Oostrozebeke) via filip@vermeulen-vanhecke.be en Staf Loncke (voor regio Izegem - Ingelmunster - Lendelede) via stafloncke@hotmail.com.

Dit najaar behoren ook bepaalde kinderen tot de doelgroep voor covidvaccinatie: het gaat over risicoprofielen zoals bepaald in het advies van de Hoge Gezondheidsraad. Meer info vindt u hier.

 • Voor covidvaccinatie van kinderen uit de doelgroep tot 5 jaar, wordt in onze provincie verwezen naar de dienst kindergeneeskunde van AZ Delta (Roeselare): bel naar 051 23 63 94 om een afspraak in te plannen.
 • Voor covidvaccinatie van kinderen uit de doelgroep van 5 tot 12 jaar kan verwezen worden:
  • vanuit ELZ Midden WVL: naar de dienst kindergeneeskunde van AZ Delta (Roeselare) op 051 23 63 94.
  • vanuit ELZ RITS: naar het Sint-Jozefsziekenhuis in Izegem (051 33 40 27, Liesbeth De Pauw) of naar het Sint-Andries-Ziekenhuis in Tielt (051 42 52 69, secretariaat pediatrie). Aanmeldingen moeten vóor 15/12 gebeuren.
 • Covidvaccinatie van kinderen en jongeren vanaf 12 jaar kan door de huisarts, vanaf 16 jaar door de huisarts én de apotheker. Dit met vaccins voor volwassenen.

Gratis communicatiemateriaal bestellen en laten leveren kan via LOGO Midden-West-Vlaanderen: via dit online bestelformulier

Infomoment en webinar

De praktische organisatie wordt niet Vlaams aangestuurd. Daarom brachten eerstelijnszones Midden WVL, RITS en Westhoek en Logo Midden WVL op 13 juli 2023 de lokale vaccinatoren en lokale besturen samen voor een kort online overleg.

Op de agenda stond:

 • Over welke info beschikken we momenteel?
 • Welke vragen leven er bij de lokale actoren?
 • Hoe kunnen wij de lokale actoren ondersteunen?

Webinar

De webinar is opgenomen en kan je hier herbekijken.
De presentaties en meest gestelde vragen tijdens het infomoment kan je hieronder vinden.

→ de recentste info kregen we op 18 juli net na een Vlaams overleg van Departement Zorg. De info werd gegeven tijdens het infomoment vanuit ELZ Westhoek. Die presentatie kan je hier vinden.

Departement Zorg gaf op donderdag 20 juli zelf een digitale infosessie om hun beslissingen te duiden.

Griepvaccinatie

De griepvaccinatiecampagne is gestart op 15 oktober. Er bestaat ook nog geen vaccin voor Covid en griep samen, beide vaccins mogen wel op hetzelfde moment toegediend worden.

Heb je nog vragen over de covid-vaccinatie dit najaar, stuur een mailtje naar info@elzmiddenwvl.be, info@elzrits.be of info@elzwesthoek.be.

Wens je de laatste updates te volgen vanuit Departement Zorg, klik dan op onderstaande knop.