Waakvlamfase 2024

Vanaf 1 januari 2024 is er overgeschakeld naar de waakvlamfase, wellicht tot eind april 2024. In het kader hiervan is er een oplijsting gemaakt van de verschillende bestelpunten die per Eerstelijnszone werden geïdentificeerd door de zorgraad. Per eerstelijnszone mochten er max. 3 bestelpunten aangeduid worden.

Bestelpunten voor Eerstelijnszone Westhoek:

Apotheek Houvenaghel

Haiglaan 16, Ieper

057/20 25 90

apotheek.houvenaghel@proximus.be

Apotheek Coene

Ieperstraat 3, Zonnebeke

051/77 88 04

apotheek.zonnebeke@telenet.be

Apotheek Dieusaert-Pattou

Ieperstraat 115, Wijtschate

057/44 47 68

info@apotheekdieusaert.be

Heb je nog vragen over de covid-vaccinatie, stuur een mailtje naar info@elzwesthoek.be.

Wens je de laatste updates te volgen vanuit Departement Zorg, klik dan op onderstaande knop.

Griepvaccinatie

De griepvaccinatiecampagne is gestart op 15 oktober. Er bestaat nog geen vaccin voor Covid en griep samen, beide vaccins mogen wel op hetzelfde moment toegediend worden.

Covid-19-vaccinatie

Half september startte de vaccinatiecampagne tegen Covid 19, eerst in de woonzorgcentra en vervolgens voor de kwetsbare groepen, het zorgpersoneel en de 65-plussers. Aan de risicogroepen wordt het vaccin sterk aanbevolen. Voor andere individuele personen staat het vrij om zich te laten vaccineren. De vaccinaties worden toegediend via het reguliere circuit van de eerste lijn: huisartsen, apothekers en verpleegkundigen.

Op Covid- en griepvaccinatie - najaar 2023 (laatjevaccineren.be) vind je alle info over:

 • Voor wie vaccinatie aanbevolen is (doelgroepen).

Behoor jij tot de doelgroep? Neem dan contact op met je huisarts of apotheker.

 • Waar men zich kan laten vaccineren.
 • Info voor vaccinatoren (hoe bestellen, vaccineren,…) en zorgraden (organisatie).

In het kader van een goed voorraadbeheer van de vaccins (multidoses, beperkte houdbaarheid) en dus om verspilling te vermijden, roepen we de vaccinatoren op om niet te veel te bestellen, maar op basis van gemaakte afspraken of in onderling overleg tussen huisartsen en apothekers.

Gratis communicatiemateriaal bestellen en laten leveren kan via LOGO Midden-West-Vlaanderen: via dit online bestelformulier

Nieuws najaar 2023

Afspraken binnen Eerstelijnszone Westhoek

Binnen Eerstelijnszone Westhoek werd er een kernteam vaccinatie opgestart. De betrokkenen zijn het eerste aanspreekpunt voor ondersteuning of advies over medische, farmacologische, verpleegkundige zaken of voor vragen vanuit voorzieningen zoals de woonzorgcentra, VAPH,… Het kernteam komt wekelijks samen.

Volgende afspraken werden gemaakt:

 • Bestellen van vials: Bij gebrek aan een tool om bestellingen van Covidvaccins te monitoren, vragen we huisartsen en apothekers onderling af te spreken om vials te bestellen zodat er geen vaccins verloren gaan.
 • Woonzorgcentra: zoals in de voorgaande periode, worden ook nu de bewoners van assistentiewoningen en dagverzorgingscentrum mee gevaccineerd met de bewoners van de woonzorgcentra.
 • De burger dient goed geïnformeerd te worden door de vaccinatoren over het aanbod van vaccinatie.

 • Wie vaccineert, registreert in Vaccinnet. Meer uitleg over de registratie in Vaccinnet vind je hier.

 • Werkwijze vaccinatie van kinderen en minderjarigen

 1. Kinderen tussen 6 maanden en 4 jaar worden via de pediater uitgenodigd tot vaccinatie. Vaccinatie gebeurt in 1 van de 6 pediatrische referentiecentra. In West-Vlaanderen gaat dit door in AZ Delta.
 2. Kinderen tussen 5 jaar en 11 jaar worden via de huisarts of pediater aangemeld voor vaccinatie via secpediatrie@yperman.net. Omwille van de beperkte stock aan pediatrische vaccins wordt een centraal vaccinatiemoment georganiseerd. Binnen Eerstelijnszone Westhoek wordt deze vaccinatie georganiseerd in het Jan Ypermanziekenhuis. Wie aangemeld wordt voor deze vaccinatie, wordt gecontacteerd. Voor kinderen die niet kunnen vergezeld worden door hun ouders, is een toestemmingsbrief nodig.
 3. Kinderen tussen 12 jaar en 18 jaar kunnen een vaccin voor volwassenen toegediend krijgen. In Eerstelijnszone Westhoek is dit enkel bij de huisarts mogelijk.

Belangrijke infodocumenten

Het kernteam vaccinatie van Eerstelijnszone Westhoek zorgde voor een uitgebreid infodocument voor zorgprofessionals

Alle info rond de vaccinatieprocedure vind je in onderstaand document

Webinar

Op dinsdag 18 juli vond een online infomoment rond de Covidvaccinatie voor najaar 2023.

Herbekijk hier de webinar

Hierbij vind je ook de presentatie en een oplijsting van de meest gestelde vragen tijdens de 3 infomomenten in Midden-West-Vlaanderen:

Presentatie Covidvaccinatie najaar 2023

FAQs infomomenten