'Dag van de Mantelzorg' - waarderingsactie mantelzorgers (23/6) - ELZ Regio Aalst

  • 21 juni 2021

Eerstelijnszone Regio Aalst: “Respect en waardering voor alle mantelzorgers”

Op 23 juni vindt, naar jaarlijkse traditie, de ‘Dag van de Mantelzorg’ plaats. Dit jaar wil de Eerstelijnszone Regio Aalst mantelzorg eens extra in de kijker zetten met een waarderingsactie voor de mantelzorgers.

Waarom een waarderingsactie voor de mantelzorgers?

Uit een onderzoek van HOGENT en Steunpunt Mantelzorg, een trendpeiling van Samana en een bevraging van Liever Thuis LM uit 2020 blijkt dat het merendeel van de mantelzorgers extra fysiek en mentaal werd belast tijdens de eerste coronagolf en de bijhorende lockdown. Uit contacten met mantelzorgers tijdens het najaar van 2020 en het voorjaar van 2021 blijkt dat die bijkomende belasting ook dan nog aanwezig was en er ook vandaag nog is.

Mantelzorgers zijn personen die op regelmatige basis zorgtaken opnemen voor een zorgbehoevende persoon uit hun directe omgeving: partner, ouder, kind, ander familielid, buur, vriend(in), ... Het maakt niet uit of die zorgbehoevende persoon thuis woont of in een voorziening (bijvoorbeeld een woonzorgcentrum) verblijft.

23 juni werd jaren geleden in Vlaanderen uitgeroepen tot de ‘Dag van de Mantelzorg’ door de Vlaamse mantelzorgverenigingen. Op die dag, die bijna de langste dag van het jaar is en dus symbool staat voor de vele uren die de mantelzorgers besteden aan de zorgtaken, verdienen mantelzorgers om eens in de bloemetjes gezet te worden en bedankt te worden voor hun tomeloze inzet voor de zorgbehoevende en zo ook voor de samenleving. Dat willen wij doen vanuit de Eerstelijnszone.

Daarnaast stellen wij vast dat het begrip ‘mantelzorg’ nog onvoldoende is ingeburgerd in onze regio. Ook daar willen wij met onze actie op inzetten.

Wat willen we doen?

We contacteerden Vlaamse zanger Bert Van Renne om voor ons een nummer over mantelzorg te schrijven. Het nummer ‘Jij en ik’ is een ode aan mantelzorg. Elke mantelzorger is ‘een ster’.

Met Bert gaan we op 23 juni on tour door de 5 gemeenten van onze Eerstelijnszone (Aalst, Lede, Erpe-Mere, Haaltert en Denderleeuw) om het liedje en een bijhorende boodschap te laten horen aan de burgers en zo de nodige aandacht te vestigen op het thema mantelzorg. Daarnaast zorgen we voor een verrassingsoptreden op de stoep bij enkele lokale mantelzorgers. Tenslotte organiseren we een miniconcert aan enkele woonzorgcentra.