De geluksdriehoek

  • 9 december 2020

Vlaams Instituut Gezond Leven ontwikkelt de geluksdriehoek

Zou het niet fijn zijn als we allemaal een beetje gelukkiger worden? Met dat idee in het achterhoofd verzamelde Gezond Leven samen met een groep experten alle belangrijke wetenschappelijke studies over geluk en balde die kennis samen in één duidelijk beeld: de geluksdriehoek.

De geluksdriehoek geeft info over nieuwe gewoontes die je kunt aanleren om gelukkig(er) te worden. Uiteraard zijn er levensomstandigheden die je niet in de hand hebt: financiële problemen, de omgeving waarin je opgroeide, plots iemand verliezen of gewoon brute pech. Maar hoe ga je om met al die zorgen? Hoe ontwikkel je veerkracht? Dat heb je voor een stuk wél zelf in de hand. De geluksdriehoek bundelt de zaken die iedereen zelf kan beïnvloeden

De Geluksdriehoek

Bouwen aan je geluk

De geluksdriehoek bestaat uit 3 bouwblokken. Ze zijn alle drie belangrijk en onlosmakelijk met elkaar verbonden. Dat zie je duidelijk: de blokken passen als puzzelstukjes in elkaar.

  • ‘Je goed omringd voelen’ 
  • ‘Je goed voelen’ 
  • ‘Jezelf kunnen zijn’ 

Onder de driehoek zie je een oranje bol. Die bol kan je uit balans brengen. Dat is niet erg: je moet en kan je niet altijd gelukkig voelen. Soms is de bol groter, soms is hij heel klein. Weet dat de bol er is en stoor je er niet aan. Er is altijd wel iets dat je uit balans brengt. En dat is oké.

Aan elke bouwblok zijn 3 vragen gekoppeld die je uitnodigen om na te denken. Er is geen ‘juist’ of ‘fout’ antwoord op de vragen. Maar wanneer je er dieper over nadenkt, stel je misschien wel vast dat je aan iets wilt werken. En dat kan. Op deze website vind je tools en oefeningen die je op weg helpen, onderverdeeld in verschillende thema’s en levensmomenten. Zo kan je bouwen aan je geluksgevoel.