Is het vergeetachtigheid of beginnende dementie? Hoe begint dementie? Moet ik me zorgen maken? Is zelfstandig thuis blijven wonen nog veilig? Ontdek hieronder het aanbod rond dementie.

Wat is dementie?

Dementie veroorzaakt schade aan de hersenen waardoor informatie niet goed meer verwerkt wordt. Het geheugen gaat achteruit. Hierdoor ontstaan er problemen bij het uitvoeren van alledaagse taken. De eerste tekenen van dementie uiten zich bij iedereen anders. Vaak gaat het over subtiele en terugkerende problemen, zoals geheugenklachten, gedragsproblemen en veranderingen in karakter.

Detectie en diagnose

Hoe herken je dementie?

In deze folder vind je 10 signalen die kunnen wijzen op beginnende dementie.

Een tijdige diagnose

Een diagnose kan opluchting en duidelijkheid brengen, ontsluit de zorg en dienstverlening en stelt mensen beter instaat om de zorg af te stemmen op de noden. Wanneer een patiënt of mantelzorger en de zorgverlener zich zorgen maken om een mogelijk dementieprobleem, is een diagnose meestal aangewezen. Verwijs hiervoor door naar de huisarts, of en geheugenkliniek.

Wat na diagnose?

Individueel aanbod

Contactpunt voor dementie

Via het contactpunt voor dementie kan je signaleren wanneer een persoon met dementie of zijn mantelzorger extra ondersteuning nodig heeft. De dienst maatschappelijk werk belt de persoon dan op om een huisbezoek voor te stellen. Er is ook een folder beschikbaar.

De Gele Doos

De Gele Doos is een herkenbare bewaardoos voor medische en contactgegevens om mensen sneller en beter te kunnen helpen in noodsituaties. De gele doos kan op die manier levens redden! Ze wordt bewaard in de koelkast omdat dit een gemakkelijke vindplaats is. Een sticker op de binnenkant van de voordeur geeft aan dat de bewoner(s) een gele doos in de koelkast bewaren. Hulpverleners vinden zo snel de nodige informatie terug.

Vermissingsfiche

Vul preventief een vermissingsfiche in met een foto en persoonsbeschrijving zodat de politie snel kan starten bij een vermissing.

"Houvast" brochure

ECD Paradox ontwikkelde een “houvast” brochure met een aantal zaken die na de diagnose op de patiënt en de mantelzorger afkomen.

Groepsaanbod

Familiegroepen Dementie en Jongdementie

In de Familiegroepen Dementie en Jongdementie komen mantelzorgers en familieleden samen om informatie, ervaringen en steun uit te wisselen. Hier vind je het programma.

Praatcafé Dementie

Het Praatcafé Dementie is een tweemaandelijkse bijeenkomst voor familieleden en vrienden van mensen met dementie. Hier vind je het programma voor regio Gent.

Vormingsreeks 'Dementie en nu'

In de 10-delige vormingsreeks ‘Dementie en nu’ krijgen mantelzorgers informatie, coaching en steun in de zorg voor iemand met dementie. De sessies worden georganiseerd door de verschillende ziekenhuizen.

Vrijetijdsactiviteiten

Zowel voor personen met dementie als hun omgeving is het belangrijk om actief te kunnen blijven. Een actief leven remt de ziekte af, maar vooral: het verhoogt de kwaliteit van leven. In gent zijn er verschillende inclusieve vrijetijdsinitiatieven oa. voor mensen met dementie. Wil je leuke activiteiten beleven, samen met iemand met dementie? In de Gentse dementiekalender ontdek je wat er allemaal kan, op maat van.

Educatief materiaal

​​​​​​De dementiekoffer zit boordevol informatie over dementie. Iedereen kan hem gratis ontlenen in de Gentse bibliotheken.

Webinars

Aanbod op maat

Vragen of opmerkingen? Heb jij zelf een dementievriendelijk project? Zoek je hulp om zo'n project op te zetten? Mail naar dementievriendelijk@stad.gent

Meer informatie?