Demerland bundelt de krachten tegen corona: triagepunten in Aarschot en Diest

  • 20 maart 2020

De zes gemeenten en de huisartsen van Eerstelijnszone Demerland bundelen de krachten in de strijd tegen het coronavirus covid-19 en openen vanaf 20 maart om 12 uur triageposten om de spoedgevallen te ontlasten.

Vanaf vrijdag 20 maart om 12 uur is voor alle inwoners van Aarschot, Begijnendijk, Bekkevoort, Diest, Scherpenheuvel-Zichem en Tielt-Winge het centraal telefoonnummer actief.

Heb je klachten van bovenste of onderste luchtweginfectie zoals hoesten, koorts, keelpijn of ademhalingsmoeilijkheden, neem dan eerst telefonisch contact op met je huisarts.

  • Ga NIET naar de spoedgevallen van het ziekenhuis
  • Bel NIET naar de spoedgevallen
  • Ga NIET in de wachtzaal zitten bij je huisarts

Indien je huisarts niet bereikbaar is, kan je bellen naar het centraal telefoonnummer 016 24 27 50. Een huisarts neemt dan telefonisch contact met je op en zal inschatten of je veilig thuis kan blijven, dan wel medisch onderzocht dient te worden in de triagepost. Kom dan liefst alleen of met maximaal 1 begeleider.

Het centraal telefoonnummer en de triageposten zijn dagelijks geopend van 8 uur 's ochtends tot 20 uur 's avonds. Het centraal telefoonnummer is alleen bedoeld voor mensen met symptomen! Voor andere vragen rond het coronavirus blijft het federale nummer 0800 14 689 gelden.

We willen benadrukken dat patiënten met symptomen zich niet rechtstreeks bij de triageposten aanmelden, maar eerst hun huisarts of het centraal telefoonnummer bellen. De huisartsen zullen dan beslissen of een consultatie in de triagepost noodzakelijk is.

Koen De Meester, voorzitter Eerstelijnszone Demerland: “Ik wil in naam van alle burgemeesters iedereen binnen Eerstelijnszone Demerland bedanken voor hun inzet in de strijd tegen het coronavirus. Niet alleen de huisartsen die de triageposten zullen bemannen, maar alle eerstelijnsprofessionals, alsook hun administratieve en logistieke ondersteuners. Alleen samen kunnen we deze vijand verslaan en daarvoor hebben we niet alleen de hulp van de professionals nodig. Iedereen kan zijn steentje bijdragen door de richtlijnen strikt op te volgen en alle hygiënische maatregelen toe te passen.”