Dienstverlening binnen ELZ Dender

 • 24 maart 2020

Beste hulpverleners en mantelzorgers,

Hieronder lees je welke maatregelen de lokale besturen genomen hebben en hoe die gecontacteerd kunnen worden.  Ook voor jou als hulpverlener staan er handige tips tussen. Zo beschik je steeds over de meest recente informatie en initiatieven. 

Indien je zelf informatie of initiatieven hebt die andere hulpverleners en mantelzorgers kunnen helpen, mag je steeds een mailtje sturen naar eerstelijnszone@gmail.com

We wensen jullie heel veel sterkte, moed en energie in deze woelige tijd!

Laatste update: 27 maart 2020

 

Maatregelen binnen de lokale besturen


Berlare

Buggenhout

Dendermonde

Hamme

Lebbeke

Zele

AZ Sint Blasius

 

Algemene informatie voor zorgverleners en welzijnswerkers


 • Huidig GGZ-aanbod (Netwerk GG ADS)
  Heel wat voorzieningen binnen het Netwerk GG ADS pasten hun werking aan om de verdere verspreiding van COVID-19 tegen te gaan en te beperken. Alle GGZ-diensten zijn bereikbaar en leveren inspanningen op de gekende nummers om in contact te blijven met cliënten. Surf naar de website om het aanbod van de GGZ-voorzieningen in het Netwerk GG ADS te weten te komen.
   
 • Goed thuiszorgwinkel levert alle materialen van de uitleendienst aan huis.
  Om kwetsbare risicogroepen te beschermen, levert Goed nu alle hulpmiddelen
  van de uitleendienst thuis. Zo moet niemand z'n woning verlaten en lopen minder mensen risico. Goed neemt alle voorzorgsmaatregelen en levert maximaal tot op de drempel. Bekijk hier het aanbod.
 • Mensen die boodschappen nodig hebben, maar niet meer in staat zijn die te doen kunnen beroep doen op de boodschappenlijn van Samana. Vragen kunnen gesteld worden via boodschappenlijn@samana.be
   
 • Tot uiterlijk 6 april sluit Kind en Gezin tijdelijk de consultatiebureaus. De komende twee weken blijft er wel niet-fysieke dienstverlening. Ouders kunnen dus nog steeds bij terecht via de K&G-Lijn, telefoon, mail, Skype en WhatsApp. Met vragen over de consultatiebureauwerking kan je nog steeds terecht op de Kind en Gezin-Lijn op het nummer 078 150 100. De Kind en Gezin-Lijn is bereikbaar elke werkdag van 8 tot 20 uur.
   
 • Om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, organiseert FONS zijn dienstverlening anders tot en met 3 april:

  • Voorlopig zijn er geen fysieke afspraken meer.

  • Wel vlot bereikbaar via 078 79 00 07, welkom@fons.be en het contactformulier.

  • Voor de gezinnen maakte FONS een nieuwsbericht op hun facebookpagina en website over de verdere uitbetaling van het Groeipakket.   
    

 • In tijden van coronacrisis kunnen mensen buitengewoon bang zijn, meer ongerust zijn, meer last hebben van stress. Het Netwerk Geestelijke Gezondheid ADS voorziet:

Vragen rond (dringende) organisatie van thuiszorg:

 • Ferm Thuiszorg blijft actief, ook in deze periode van coronacrisis. Alle verzorgenden, kraamverzorgenden, nachtverzorgenden en poetshulpen blijven zich inzetten voor alle personen met zorg- en ondersteuningsnoden. Daarnaast is een noodteam van karweimannen present om dringende karweien op te knappen bij zorgbehoevende personen. Ook voor nieuwe zorgvragen zijn we eenvoudig bereikbaar via het gratis nummer 0800 – 112 05 of via ons online aanvraagformulier.
   
 • Familiezorg blijft de zorg aan huis garanderen mits afstemming met cliënt en zijn/haar mantelzorg.
  • Alle voorziene hulp blijft doorlopen en kan indien nodig opgedreven worden tijdens deze periode. 
  • Ook mensen die momenteel geen cliënt zijn, maar hulp nodig hebben, mogen gerust aangemeld worden. 
  • Alle huisbezoeken door maatschappelijk werkers: sectorverantwoordelijken, intakers, … worden opgeschort. Tenzij er dringende bezoeken nodig zijn, die telefonisch niet kunnen worden opgelost.
  • Onze centra voor dagopvang zijn gesloten. Deze mensen worden via de gezinszorg geholpen.
    
 • de zorglijn: 078/ 15 21 52 (CM, Familiehulp, Familiezorg O.-Vl. , Wit-Gele Kruis Oost-Vlaanderen en Thuiszorgwinkels GOED)
 • i-mens: 078/15 25 35 (liberale, neutrale, onafhankelijke en socialistische mutualiteiten.)
 • Thuiszorg is 7/7 en 24/24 beschikbaar.

 

Aangepast traject voor aanmelding met coronavermoeden


Om de verdere verspreiding van het coronavirus binnen onze regio zoveel mogelijk in te perken, richten Huisartsenkoepel Vehamed (werkingsgebied Dendermonde, Hamme, Zele, Berlare, Lebbeke en Buggenhout), de Huisartsenwachtpost Vehamed en het az Sint-Blasius vanaf 14 maart ’20 een tijdelijk COVID-19 triagecentrum op.
 

Patiënten met symptomen die op een mogelijke besmetting COVID-19 kunnen wijzen, dienen zich altijd eerst telefonisch aan te melden :

 • op weekdagen bij de eigen huisarts
 • in het weekend bij de huisartsenwachtpost 052 730 100

De huisarts zal deze patiënten, indien nodig, doorverwijzen naar een collega-huisarts in het tijdelijke triagecentrum COVID-19 dat zich tijdens de weekends in een afgebakende zone van de huisartsenwachtpost bevindt en op weekdagen op een volledige afgescheiden locatie binnen Campus De Kroon, Kroonveldlaan 40 in Dendermonde. Patiënten wordt verzocht om de instructies van de arts nauwlettend op te volgen.

Opgelet!

Spontaan aanmelden bij het tijdelijke triagecentrum COVID-19 is niet mogelijk.

Men dient, zoals steeds eerst telefonisch een afspraak te maken via de huisarts of de huisartsenwachtpost in het weekend (052 730 100). Gelieve steeds uw elektronische identiteitskaart (e-ID) mee te brengen.

 

 Oproep


Er is nog steeds een grote vraag naar persoonlijke beschermingsmateriaal (mondmaskers, brillen, jassen, …)  Daarom is er een centraal inzamelpunt in Dendermonde, in het lokaal van het Rode Kruis (Serbosstraat 8) waar iedereen elke dag tussen 10 en 11 en tussen 15 en 16u mondmaskers, schorten, handschoenen, desinfecterende handgel en infrarood-thermometers (meten op afstand) kunnen binnenbrengen.  Men kan er ook stof afhalen om zelf katoenen mondmaskers te maken en opnieuw te schenken. 

Nuttige contactgegevens


Rode kruis Vlaanderen                   105

huisartsenwachtpost                      1733

Zelfmoordpreventie                       1813

Awel (kindertelefoon)                     102

Het Vlaamse kruis                          0474 62 62 62

Apotheker van wacht                      0903 99 000

Antigifcentrum                               070 245 245

Algemeen noodnummer                 112

Politie                                             101

Tele-onthaal                                   106

Telefoontolk                                   02 208 06 11