Digitale boekvoorstelling NAH - Veranderd leven, veranderd netwerk, veranderde krachten

Datum:
Locatie: Digitaal
Toevoegen aan persoonlijke kalender

Nieuw boek over mantelzorg

Veranderd leven
Veranderd netwerk
Veranderde krachten

Voorstelling en interview

Waarover gaat het boek?

Een hersenletsel verandert je leven van de ene dag op de andere ingrijpend. Niets is nog zoals vroeger. Bovendien krijg je een hersenletsel niet alleen. Je partner, ouders, kinderen en kleinkinderen, je vrienden en collega’s, ze zijn allemaal mee betrokken en getroffen partij. Ook hun leven verandert. Hoe gaan zij om met deze nieuwe (zorg)situatie?

In de zorg voor de persoon met NAH zijn heel wat zorgverleners actief. De vraag die GREET DEMESMAEKER in dit boek stelt, is hoe je het best ondersteuning kan bieden vanuit het krachtenperspectief, zowel aan de persoon met NAH als aan het veranderde netwerk van mantelzorgers rond hem/haar.

  • Welke rol en positie neem je als hulpverlener in?
  • Hoe laat je mensen in hun kracht?
  • Wat zijn de noden en verwachtingen van mantelzorgers en van mensen die af en toe eens een handje toesteken?
  • Hoe beleven zij de veranderde zorgsituatie?
  • Word de hulpverlener een soort ‘casemanager’ of een ‘netwerkcoach’?

Het uiteindelijke doel is een betere kwaliteit van leven van de persoon met NAH én zijn/haar netwerk. Het boek bevat theorie, maar ook verhalen uit de praktijk aan de hand van getuigenissen van mensen met NAH.

Uit het voorwoord van Guy Lorent ... 

(...) Het unieke aan dit werk is wel het doordenken van de relatie tussen persoon met NAH, hulpverlener en het netwerk.
    In mijn beleving werd al te gemakkelijk gepropageerd dat het netwerk, de mantelzorger, de omgeving, de eerste zijn waarop een beroep gedaan moet worden om de ondersteuning te verzorgen.
    Deze oproep komt net in een periode waar de algemene perceptie eerder een maatschappelijke evolutie naar individualisering is, een toename van gefragmenteerde, ook digitale netwerken.
    De oproep naar een warme samenleving is zeker welkom, maar er ontbrak iets. Greet Demesmaeker weet in dit werk die kloof in te vullen.
 

NAHBoekvoorstelling en interview

Auteur Greet Demesmaeker (lector/onderzoeker AP Hogeschool Antwerpen) wordt geïnterviewd door Guy Lorent (neuropsycholoog UPC Sint-Kamillus Bierbeek) over haar nieuwe boek.

Het wordt beslist een boeiend besprek! Achteraf krijgt ook het publiek de mogelijkheid om vragen te stellen (via de chat). Zo proberen we in coronatijden toch interactie mogelijk te maken.

Meer info en inschrijven