Goed nieuws voor wie meer wil bewegen!

Meer bewegen blijft een van de populairste voornemens bij de start van een nieuw jaar. Met het project ‘Bewegen Op Verwijzing’ (BOV) geeft geïnteresseerden alvast een duwtje in de goede richting. Wij gaan in gesprek met Leen Leys, trekker van het BOV-project in de Eerstelijnszone Druivenstreek, Nastassia Wynants en Eline Pollentier, Bewegen op verwijzing-coaches.

Jullie enthousiasme spat ervanaf, dames! Waarvoor staat het BOV-project?

Leen Leys “Bewegen Op Verwijzing (BOV) is een project dat vanuit Vlaanderen wordt gepromoot en waarbij we personen willen bereiken die te weinig bewegen. Bewegen is immers een medicijn dat stress vermindert en het immuunsysteem versterkt, waardoor deelnemers chronische aandoeningen en overgewicht vermijden.

Jullie hebben het over bewegen, niet over sporten?

Nastassia Wynants “Inderdaad. Ik ben een beweegcoach, geen personal trainer. Ik help mijn deelnemers stap voor stap te evolueren naar een beweeglijkere levensstijl waarin zij het stilzitten doorbreken, tijdens het werk, in hun vrije tijd, bij korte verplaatsingen, thuis... Mensen ‘goesting’ geven om te bewegen, dat is waar wij voor gaan!"

Dat is een mooi streven. Hoe pakken jullie dat aan?

Leen LeysDe deelnemer vraagt via de arts een verwijsbrief en neemt vervolgens contact op de coach. Tijdens de eerste afspraak van een uur leren beiden elkaar kennen en kijken ze naar de motivatie maar ook naar de drempels om meer te bewegen."

Eline PollentierDat klopt. Daarna stellen we samen een realistisch beweegplan op dat rekening houdt met individuele mogelijkheden en interesses. Via contacten van een kwartier tot een halfuur volg ik daarna gedurende 6 maanden de vooruitgang op en maken we samen de eindbalans."

En kan de deelnemer daarna alleen verder?

Nastassia Wynants “Inderdaad. Maar we organiseren ook groepssessies en niet zelden monden deze uit in vriendschappen. Ik maak mijn deelnemers ook wegwijs in het lokale beweegaanbod, voor velen is het een grote meerwaarde om samen met anderen te bewegen."

Dit klinkt zeer veelbelovend. Hebben jullie zicht op de resultaten?

Eline PollentierZeker! Een studie wees uit dat deelnemers in het begin ongeveer 60 minuten per week bewegen en na 6 maanden coaching dubbel zo veel! Zo werken we ook preventief want het spreekt voor zich dat we onze artsen zoveel mogelijk willen ontlasten.”

Onze lezers weten wat hen te doen staat! Veel succes en op naar een fit 2023.

Voel jij het kriebelen?

Neen een kijkje op de website van ELZ Druivenstreek voor de contactgegevens van de coaches.