Een vriend(in) is ontroostbaar na een relatiebreuk, een buur is niet meer de vrolijke buur zoals je die anders kent, een familielid vertelt je op een feest dat het eigenlijk niet zo goed gaat ... Hoe herken je dat iemand het moeilijk heeft? Wat is écht luisteren naar elkaar? Hoe vermijd je dat je zelf over je grenzen gaat?

In deze opleiding leer je vooral de tips en richtlijnen toepassen in oefeningen, versterk je inzichten via groepsgesprekken en zoek je je eigen sterktes, houding en woorden om anderen te helpen. Je leert je zelfzorgplan gebruiken en ook je grenzen aangeven. Je kan dit doen in een veilige oefenomgeving onder begeleiding van onze lesgevers ‘Eerste hulp bij psychische problemen’. In de opleiding ga je aan de slag met de informatie uit het boek Luister! en dus ook uit de Houvast-app. Deze app biedt je altijd en overal houvast met actiegerichte tips & concrete kennis waar je meteen mee aan de slag kan.

Eerste hulp bij psychische problemen (EHBP) is hulp die je biedt aan iemand uit je omgeving die het psychisch moeilijk heeft. Deze hulp wordt gegeven tot de persoon zelf verder kan (al dan niet met steun van het eigen netwerk) of tot er verdere (professionele) begeleiding kan aangeboden worden door organisaties met die betreffende expertise.

Rode Kruis-Vlaanderen heeft hierbij dus vooral aandacht voor die eerste hulp: het beoordelen van de situatie, het herkennen van signalen, het bijstaan en ondersteunen, het begeleiden naar verdere hulp en het bewaken van je eigen grenzen en het stimuleren van zelfzorg.

Meer informatie via www.rodekruis.be/ehbp

Inschrijven voor een opleiding kan via https://act.rodekruis.be. Vink bij ‘Eerste hulp uit persoonlijke interesse’ het vakje ‘Eerste hulp bij psychische problemen’ aan en klik op ‘Zoek’. Je krijgt een overzicht van alle geplande opleidingen.

Opleiding in Zonhoven 'Eerste hulp bij psychische problemen' helpt deelnemers om in hun omgeving eerste hulp te bieden wanneer een (jong)volwassene psychische problemen ervaart. De opleiding duurt 12u en is verdeeld over 4 sessies van 3 uur.

  • Startdatum: donderdag 2 maart 2023
  • Startuur: 19:00
  • Einddatum: donderdag 23 maart 2023
  • Einduur: 22:00
  • Locatie: Rode Kruislokaal Zonhoven

Heb je nog vragen, dan kan je mailen naar ehbp@rodekruis.be.