Eerstelijnszone RITS introduceert Gele Doos die levens redt

  • 17 december 2021

Vanaf midden januari start Eerstelijnszone RITS met de verdeling van de Gele Doos in onze regio. Deze kleine plastic doos bevat belangrijke medische gegevens en noodcontacten en wordt bewaard in de deur van de koelkast. Dit is een plaats waar hulpdiensten de gegevens in een crisismoment snel terugvinden.

De komende maanden doet de Gele Doos zijn intrede in de regio’s van de eerstelijnszones RITS, Midden WVL en Westhoek. Samen met empact, een project dat werkt rond chronisch zieke patiënten, willen de drie eerstelijnszones de Gele Doos en drie andere tools rond zorgcontinuïteit testen van januari tot september.

Hoe werkt het?

In de Gele Doos zit een fiche voor noodcontacten en medische gegevens. Daarnaast is er een vermissingsfiche voorzien voor personen met een vermissingsrisico. De zorgverlener vult de gegevens samen met de eigenaar van de doos in.

De Gele Doos met de fiches wordt bewaard in de koelkastdeur. Wie een Gele Doos in de koelkast heeft, geeft dat aan door de bijhorende sticker op de binnenkant van de voordeur te kleven. Hulpverleners vinden zo snel de nodige informatie en verliezen geen tijd bij een noodinterventie.

Voor wie?

Het testproject focust op mensen met een specifieke zorg- en ondersteuningsnood. Een zorgverlener bepaalt wie in aanmerking komt en houdt rekening met kenmerken zoals: medicatiegebruik, dementie, chronische aandoening, invaliditeit, thuisverpleging, gezinshulp, alleenstaanden of mensen met weinig netwerk rond, hulpmiddelen (bijv. rollator), psychische kwetsbaarheid, mensen in een palliatieve situatie, …

Hoe aanvragen?

In de testperiode (januari - september 2022) kan je naast de Gele Doos ook reeds bestaande zorgtools - communicatieschrift, zorgteamkaartje, noodkaart - gratis testen.

  • Wil je meer info over deze tools?
  • Ben je als zorgaanbieder geïnteresseerd om tool(s) uit te testen bij één of meerdere personen?
  • Heb je als mantelzorger of persoon met zorg- en ondersteuningsnood interesse?

Neem contact op met Eerstelijnszone RITS om een afspraak te maken:

Infofiche tools zorgcontinuïteit

pdf bestandInfofiche tools zorgcontinuïteit.pdf (149 kB)