Gele doos kan levens redden – uitrol project in Eerstelijnszone Schelde en Leie

In april 2022 werd het project ‘de gele doos’ uitgerold in eerstelijnszone Schelde en Leie (Deinze, De Pinte, Sint-Martens-Latem, Nazareth en Zulte). De 'Gele Doos' is een herkenbare gele bewaardoos voor belangrijke persoons-, contact-, en medische gegevens. Ze dient in de koelkastdeur bewaard te worden. Wanneer ouderen in nood verkeren, vinden diensten als de brandweer, politie en hulpverleners sneller de nodige informatie.

Wat is de 'Gele Doos'?

De 'Gele Doos' is een herkenbare gele bewaardoos voor belangrijke persoons-, contact-, en medische gegevens. Ze dient in de koelkastdeur bewaard te worden. Dit is een gemakkelijk vindbare plaats voor hulpdiensten. Wanneer ouderen in nood verkeren, vinden diensten als de brandweer, politie en hulpverleners sneller de nodige informatie.

De gele doos bevat een infoboekje voor belangrijke persoons-, contact- en medische gegevens, een pochette voor het medicatieschema en een sticker om op de binnenkant van de deur te bevestigen. Zo weten de hulpdiensten dat er een gele doos in je koelkast aanwezig is.

Inhoud Gele Doos ELZ Schelde en Leie

"Het is niet de bedoeling dat er medicatie wordt bewaard in de gele doos. Het bewaren van noodinjectiespuiten in de doos (zoals bijvoorbeeld een Epipen of Glucagen noodkit), kan echter wel een meerwaarde betekenen in noodsituaties.", aldus Dr. Johan Matthijs (voorzitter ELZ Schelde en Leie en huisartsenkring Schelde en Leie)

  • Tip: kijk regelmatig na of de informatie in je gele doos/de gele doos van patiënten nog steeds up-to-date is, dit is van belang om de juiste zorg te kunnen toedienen.

Waarom?

De gele doos kan levens redden in noodsituaties en zo bijdragen aan de gezondheid van ouderen in onze eerstelijnszone. Daarnaast stelt het hulpverleners in staat om tijdig de juiste acute zorg te verlenen en/of de juiste contactpersonen te verwittigen indien nodig. Dit door de vermelding van de contactpersonen in nood en eventuele noodmedicatie, maar ook door de mogelijkheid voor zorgverleners om het medicatieschema te bekijken. Op voorwaarde dat dit medicatieschema up-to-date en gevalideerd is.

Voor wie is de gele doos en hoe kan je deze verkrijgen?

Voor zelfstandig wonende (alleenstaande) ouderen al dan niet met een chronische ziekte. De personen die in aanmerking komen kunnen een gele doos afhalen in het sociaal huis/lokaal dienstencentrum (zie onder voor meer info per lokaal bestuur). Daarnaast kan de gele doos ook worden afgehaald bij de deelnemende huisartsen (Nazareth en Sint-Martens-Latem) en/of apotheken (Deinze, Sint-Martens-Latem en Zulte). Bij het afhalen wordt ook meer informatie over het gebruik van de gele doos gegeven. Indien de persoon niet in de mogelijkheid is om deze af te halen, kunnen ook familie en mantelzorgers de doos afhalen.

Gele Doos voorstelling

Dit project is een samenwerking tussen de lokale besturen en bijhorende diensten van Deinze, De Pinte, Nazareth, Sint-Martens-Latem, Zulte en Eerstelijnszone Schelde-Leie. Met dank aan Stad Gent voor de ondersteuning en basis van het project.

Info

Deinze: LDC Zeventiendorpen, zeventiendorpen@deinze.be, T: 09/387.82.80 of LDC De Bosrank, T: 09/381.08.15

De Pinte: Sociaal huis De Pinte, info@sociaalhuisdepinte.be, T: 09/282.32.54

Nazareth: gezondheid@nazareth.be, T: 09/396.48.70

Sint-Martens-Latem: Sociaal Huis Sint-Martens-Latem, sociaalhuis@sint-martens-latem.be, T: 09 282 78 36

Zulte: Sociaal huis Zulte, christel.albers@zulte.be, T: 09/397.12.00