Wat is buurtgerichte zorg?

In een zorgzame buurt zijn de voorwaarden vervuld opdat mensen, ongeacht leeftijd en grote of kleine ondersteuningsbehoeften op meerdere levensdomeinen, comfortabel in hun woning of vertrouwde buurt kunnen (blijven) wonen. Het is een buurt waar jong en oud samenleven, waar mensen zich goed en geborgen voelen, waar levenskwaliteit centraal staat, waar bewoners elkaar kennen en helpen, waar personen en gezinnen met grote en kleine ondersteuningsnoden ondersteuning krijgen en waar diensten en voorzieningen toegankelijk en beschikbaar zijn.

De Vlaamse Regering besliste om samen met de lokale besturen te investeren in zorgzame buurten. Dit voornemen kadert ook binnen het relanceplan Vlaamse veerkracht waarmee de Vlaamse Regering het mentaal welbevinden en de sociale cohesie in de samenleving wil versterken. Ze doet dat door een financiële impuls te voorzien voor minstens 100 zorgzame buurt-projecten.

Continuïteit van zorg is een gedeelde verantwoordelijkheid in de eerstelijnszone. Als zorg- of hulpverlener vul je anderen aan in functie van de zorgdoelen van de persoon met een zorgnood. Als lid van de eerstelijnszone werk je dan ook vanzelfsprekend mee aan buurtgerichte zorg. Het is een actieve samenwerking tussen professionele, vrijwillige en informele zorg in de buurt. Ook de erkende woonzorgcentra en lokale besturen in de eerstelijnszone zetten hun schouders onder buurtgerichte zorg.

Waarom is het nodig om te werken rond buurtgerichte zorg?

De Westhoek wordt uitgedaagd door verschillende factoren om personen zo lang mogelijk thuis te laten wonen:

  • Een verouderde populatie

  • Dienstverlening trekt weg uit de dorpskernen en situeert/concentreert zich in de stadscentra.

  • Diensten en organisaties van zorg- en welzijnsactoren bestaan uit kleinere teams (op basis van subsidiëring van overheden).

  • Geografisch zeer groot en uitgestrekt werkingsgebied waardoor bestaande aanbod vaak onvoldoende gekend is bij de lokale bevolking. Samenwerking tussen verschillende diensten en organisaties is hierdoor vaak niet eenvoudig.

  • De sociale cohesie komt onder druk te staan in onze maatschappij, dit zorgt voor vereenzaming bij alle leeftijden.

Wat kan eerstelijnszone Westhoek voor je betekenen?

Eerstelijnszone Westhoek wil de verschillende bestaande initiatieven die inzetten op het organisatiemodel buurtgerichte zorg ondersteunen opdat personen met een zorg- en ondersteuningsnood comfortabel in hun vertrouwde omgeving kunnen blijven door middel van professionele en informele hulp en ondersteuning in de buurt. Als eerstelijnszone willen we verbinding maken tussen bestaande (en toekomstige) initiatieven, zorg- en dienstverlening laagdrempelig maken en willen we de zorg vermaatschappelijken. Op deze manier willen wij initiatieven afstemmen om overlap te vermijden, ook hiaten opsporen en als antwoord hierop helpen zoeken naar oplossingen.

Uitwisselingstafels

Uitwisselingstafels in het verleden:

  • 22 oktober 2022: (vast)houden van vrijwilligers
  • 9 maart 2023: samenwerken en partnerschappen
  • 5 mei 2023: van project naar duurzaam proces
  • 29 juni 2023: communicatie binnen buurtgerichte zorg
  • 9 november 2023: ontmoeting ‘van organiseren tot begeleiden’

Toekomstige uitwisselingstafels:

  • 16 mei 2024: Thema "Warme buurt, sterke gemeenschap: een leidraad voor effectief vrijwilligersbeleid"


Benieuwd naar volgende uitwisselingstafels? Neem contact op met ellen.ramon@elzwesthoek.be.

Wens je meer ondersteuning bij je project rond buurtgerichte zorg?

Contacteer Ellen Ramon via ellen.ramon@eerstelijnszonewesthoek.be of 0470/458 840.