ELZ Westhoek Update * week 24

U P D A T E

 

Week 24 > 14/06/2021 - 20/06/2021

 

 
 Quarantaine 
Op 16 juni werd door de ministers van Volksgezondheid bekrachtigd dat quarantaine niet meer noodzakelijk is na een hoog-risico-contact bij volledig gevaccineerde personen, op voorwaarde dat de eerste test (op dag 1) negatief is. De bevoegde ministers beslisten tegelijk dat een tweede test afleggen niet meer nodig is bij volledig gevaccineerden. Doch bij weigering van een test op dag 1, moeten zij wel nog een quarantaine van tien dagen respecteren.
Uitzondering: De quarantaineregel blijft wel behouden voor gevaccineerden als er sprake is van een cluster (meer dan 2 personen per collectiviteit).
De nieuwe regels zijn van toepassing vanaf 24 juni 2021.
 
 Reizen 
Certificaat
Sinds 16 juni kan wie (deels of volledig) gevaccineerd is, recent een negatieve COVID-test aflegde of hersteld is na een positieve COVID-test, zijn/haar COVID-certificaat opvragen. Het is nu dus nóg belangrijker om vaccinatiegegevens snel na de vaccinatie in Vaccinnet te registreren. Belangrijke info i.v.m. het EU digitaal COVID-certificaat is te vinden via de website www.vlaanderen.be/covid-certificaat. Het certificaat kan door de burger zelf gedownload worden via het gezondheidsportaal www.mijngezondheid.belgie/be, of via de gratis app CovidSafeBE.

 
Testen
Vanaf 1 juli kan iedereen zelf een code aanmaken voor een test via de personal health viewer op mijngezondheid.be. Met die code kan vervolgens een afspraak worden gemaakt in een testcentrum. Ook voor kinderen die op hetzelfde adres wonen kan je als ouder op die manier een code aanmaken. Voor een PCR-test kan men terecht in de testcentra van Jan Yperman Ziekenhuis, of bij de huisarts, zelfs al zijn er geen symptomen. 

Betaling
Testen om een vertrek op reis mogelijk te maken zijn betalend en dus ten laste van de reiziger. Testen bij een terugkeer uit een rode zone waarvoor men een activatiecode ontvangt na het invullen van een Passenger Location Form, blijven terugbetaald. Vanaf 28 juni zal iedere Belg die nog niet (volledig) gevaccineerd is 2 keer een gratis test kunnen laten afnemen. Hiervoor moet je ook een speciale code aanvragen via de personal health viewer op MijnGezondheid.be die 10 dagen geldig blijft. Met die code kan dan een afspraak worden gemaakt in een testcentrum.

Meer info
Per land gelden mogelijk andere voorwaarden, je kan deze raadplegen onder de reisadviezen op de Europese website reopen.europa.eu.

 

 Snel oproepbare reservelijst 

De vaccinatiecentra in Ieper en Poperinge werken zowel met QVax als met een ‘snel oproepbare reservelijst’. Wij raden alle jongeren (-41) aan om zich aan te melden op QVax en indien gewenst daar aan te geven dat je het Janssen-vaccin wil ontvangen! QVax wordt gebruikt voor vaccins die over zijn in de loop van de prikdag en tegen het einde van die dag geprikt moeten worden. De 'snel oproepbare reservelijst' is voor vaccins die over zijn op het einde van de prikdag en onmiddellijk geprikt moeten worden.

De snel oproepbare reservelijst voor inwoners van Houthulst, Ieper, Langemark-Poelkapelle, Mesen of Zonnebeke (vaccinatiecentrum Ieper)
De snel oproepbare reservelijst voor inwoners van Heuvelland, Lo-Reninge, Poperinge of Vleteren (vaccinatiecentrum Poperinge)

 

 Vrijwilligers 

Indien u iemand kent die zich wenst in te schrijven om vrijwilliger te zijn in het vaccinatiecentrum, kan deze persoon zich inschrijven via deze links:

 

 Jongeren en vaccinatie 

Uit verschillende peilingen blijkt dat er bij jongeren nog veel twijfels zijn rond vaccinatie. Jeugdinfoplatform WAT WAT lanceert de campagne "Ik ben daar", een infocampagne met betrouwbare info over de coronavaccins, zodat jongeren zelf een geïnformeerde keuze kunnen maken.

 

 Power to care 

Sciensano peilt naar het mentale en fysieke welzijn en de nood aan ondersteuning tijdens de COVID-19 crisis bij personen die werken in de gezondheidszorg of welzijnssector. Vul voor 26 juni de #powertocare-enqûete in en deel de enqûete met collega's vrienden of familie, tewerkgesteld in de sector. Meer info in deze link naar de enqûete.

 

 Psychosociaal aanbod 

Op ons zorgforum van voorbije donderdag, kwamen een aantal boeiende sprekers aan bod i.v.m. het psychosociale aanbod in onze eerstelijnszone. Er werd heel wat interessante informatie uitgewisseld, deze kan u samengevat terugvinden in de PowerPoint-presentatie onderaan deze pagina op onze website.

Er werd ook een flyer ontworpen i.v.m. laagdrempelig psychosociaal aanbod in onze eerstelijnszone. Deze zal verspreid worden via de vaccinatiecentra, en kan u ook raadplegen via deze weg op onze website.

 

 

flyer psychosociaal aanbod ELZ WesthoekInfofiche Psychosociaal Aanbod ELZ Westhoek

 

 

b10474df-1b52-393f-65ea-43e7d2af4857.jpg

 2 Prikken 1000 Party's 

Op dinsdag 22 juni 2021 om 12.30 u beantwoorden huisarts Laurens Strobbe, klinisch bioloog Stijn Jonckheere en een medewerker van het vaccinatiecentrum vragen van jongeren i.v.m. vaccinatie, live uit vanuit het JOC-café in Ieper. Een vraag stellen kan via deze link.
 

 Dag van de Mantelzorger 

Woensdag 23 juni staat in het teken van de stille krachten die dagelijks de zorg voor iemand anders op zich nemen, nl. de mantelzorgers. Op die dag steken we hen een hart onder de riem. Mantelzorgers en zij die met hen samenwerken kunnen voor informatie, actuele kennis, interessante tips, publicaties en tools rond mantelzorg in Vlaanderen en daarbuiten  terecht op de website van het Vlaams Expertisepunt Mantelzorg -  https://www.mantelzorgers.be/  In West-Vlaanderen loopt de actie #WVLmanteltmee. Materialen om de actie mee uit te dragen kan je vinden via de website wvlzorgt.be.

 

 Webinar Vivel : Dematerialisatie - Elektronisch voorschrijven en afleveren 

Richt zich vnl. tot apothekers, huisartsen, specialisten, tandartsen, vroedvrouwen en bij uitbreiding tot alle eerstelijnsprofessionals binnen de gezondheidszorg.
Gaat door op donderdag 29 juni van 20u tot 21u of op donderdag 19 augustus van 12u tot 13u.
Informatie en inschrijving via deze link.

 

2b9336ae-2616-427a-4914-494b0e54d266.jpg

De volgende editie van deze update mag u verwachten op maandag 28 juni.
Heeft u opmerkingen of vragen, dan horen wij dit graag via info@elzwesthoek.be.
De informatie die u in deze ELZ Westhoek Update leest, mag verder verspreid worden.

 

33122baa-cc26-a238-5384-ac56d95bdb27.jpg

 Gegevens van de Zorgatlas / Controletoren 

Sinds 10 juni geldt een nieuw alertsysteem. Een gemeente krijgt code rood of code groen. Wanneer er veranderingen zijn in volgende parameters en dit > 5 dagen na elkaar, wordt indien nodig een crisiscel samengebracht. Dit in afspraak tussen de eerstelijnszone en het lokaal bestuur.

  1. > 50% verandering in 7 dagen t.o.v vorige 7 dagen

  2. Verschil > 1% in gemiddelde positiviteitsratio laatste 7 dagen t.o.v vorige 7 dagen

  3. Toename nieuwe indexen over 4 dagen of grote toename in de laatste 7 dagen