Extra testcentrum ‘De Oever’ in Eerstelijnszone Regio Aalst vanaf 18/11 (persbericht)

  • 16 november 2021

In Aalst wordt de corona-testcapaciteit opgedreven dankzij een extra testcentrum op de Albrechtlaan. De Eerstelijnszone Regio Aalst richt met hulp van Stad Aalst vanaf donderdag 18 november 2021 een testcentrum op in het voormalig donorcentrum van het Rode Kruis. Je zal er na een afspraak terecht kunnen voor een PCR-test. Zo’n test maakt duidelijk of je besmet bent met het coronavirus.

De twee Aalsterse ziekenhuizen en de huisartsen van Eerstelijnszone Regio Aalst worden overspoeld met aanvragen voor een coronatest. Afgelopen weekend kregen de huisartsenwachtpost, het OLV en het ASZ bijna 1500 mensen over de vloer om zich te laten testen op het coronavirus. Dit zorgt voor een enorme druk op de gezondheidszorg, gewone consultaties komen in het gedrang. Komende dagen en weken wordt verwacht dat de vraag naar testen nog zal stijgen. Het nieuwe testcentrum zorgt voor extra capaciteit. Het komt er niet ter vervanging van de bestaande testcentra in de regio, maar ter aanvulling.

Het nieuwe testcentrum is een samenwerking tussen de Eerstelijnszone Regio Aalst (Erpe-Mere, Denderleeuw, Haaltert, Lede en Aalst), de huisartsenwachtpost, het OLV en het ASZ en de stad Aalst. Locatie is wijkgezondheidscentrum De Oever van het Daenshuis op de Albrechtlaan 117 in 9300 Aalst (het voormalige donorcentrum van het Rode Kruis). Het nieuwe testcentrum is makkelijk bereikbaar en heeft een ruime parking. Testcentrum ‘De Oever’ zal vanaf 18 november 2021 op weekdagen open zijn van 13 tot 21 uur en in het weekend van 9 tot 17 uur. Opgelet, je kan er enkel terecht na een afspraak.

Maak een afspraak

Vertoon je symptomen van corona, heb je een hoogrisico contact gehad of moet je getest worden in het kader van reizen, dan is een PCR-test aangewezen. Hiervoor heb je een CTPC-code (Corona Test Prescription Code) nodig. Die kan je aanvragen door de zelfevaluatietool (SAT) in te vullen of contact op te nemen met je huisarts. Als je via je computer of smartphone inlogt op ‘Mijn Gezondheid’ kan je daar de zelfevaluatietool (SAT) vinden (www.mijngezondheid.be). Op dit platform kan je ook met je CTPC-code online een afspraak maken voor een test in één van de testcentra in je buurt.

Lukt het niet om online een afspraak te maken? Dan kan je ook steeds telefonisch een afspraak maken in het testcentrum van jouw keuze. Vanaf 18 november is ook testcentrum ‘De Oever’ telefonisch bereikbaar tijdens de openingsuren voor het boeken een afspraak. De Oever is bereikbaar op weekdagen van 13 tot 21 uur en in het weekend van 9 tot 17 uur op telefoonnummer 053 22 02 55.

Opgelet: Wil je verschillende leden van je gezin laten testen? Voor elke te testen persoon heb je een CTCP-code nodig en moet je een aparte afspraak inboeken.

Wat breng je mee naar het testcentrum?

  • Je identiteitskaart
  • Voor een test bij kinderen: de Kids-ID of het rijksregisternummer
  • Een geldige CTPC-code per persoon

Draag ook zeker een mondmasker en respecteer de basisregels van handhygiëne en afstand houden.

Hoe krijg je je testresultaat?

Het testresultaat ontvang je:

Ook je huisarts heeft toegang tot het testresultaat. Respecteer intussen de quarantainevoorschriften. Zo hou je de verdere verspreiding van het coronavirus tegen.

Wat als je positief test?

Wie besmet is met COVID-19 moet in isolatie. De meest recente informatie vind je steeds terug via https://www.zorg-en-gezondheid.be/isolatie-en-quarantaine

Je kan ook het federale callcentrum contacteren met vragen via 0800 14 689. Dit tussen 9 en 18 uur.

Nuttige links: