Algemeen advies voor de inwoners van onze Eerstelijnszone

  • Twijfel je of je tot de kwetsbare doelgroep behoort waarvoor vaccinatie wordt aanbevolen, dan kan je je huisarts, apotheker of verpleegkundige contacteren die jou verder zal informeren.
  • Wens je gevaccineerd te worden door jouw/een huisarts, neem dan contact op met jouw eigen huisarts. Hij/zij zal jou informeren of hij/zij zelf vaccineert en hoe men een moment kan reserveren. Vaccineert deze huisarts niet zelf, dan zal hij/zij jou gericht doorverwijzen naar de dichtstbijzijnde huisarts/apotheker die dit wel doet (hij/zij zal hiervoor een lijst van lokale vaccinatoren ter beschikking krijgen).
  • Wens je gevaccineerd te worden in de apotheek, dan kan je op deze website zoeken op basis van adres, postcode of woonplaats (vink de optie "COVID-vaccinatie" aan). Je kan dit uiteraard ook gewoon vragen aan jouw apotheker die jou kan informeren over de vaccinatiemogelijkheden in de eigen apotheek of deze van een collega in de buurt.
  • Wens je gevaccineerd te worden door jouw verpleegkundige, overleg dan tijdig met hem/haar. Verpleegkundigen kunnen immers niet zelf vaccins bestellen en plaatsen. Zij kunnen dit enkel in opdracht van een huisarts en hebben hiervoor een ‘voorschrift’ nodig. Wanneer een burger dit aan hem/haar vraagt zal deze dus voorafgaand afspraken moeten maken met jouw huisarts.

Worden in Eerstelijnszone Vlaamse Ardennen centrale groepsvaccinatiemomenten georganiseerd?

  • De Eerstelijnszone Vlaamse Ardennen zal zelf geen lokale groepsvaccinatiemomenten organiseren in mobiele vaccinatiepunten.
  • Het kan uiteraard wel dat lokale actoren gaan samenwerken en dergelijke momenten organiseren.

Waarom moet ik mij laten vaccineren tegen covid-19?

Sommige mensen lopen meer risico om door griep of covid-19 zwaar ziek te worden, in het ziekenhuis te belanden of zelfs te overlijden.

Om zich daartegen te beschermen, laten ze zich best vaccineren. Griep- en covid vaccinatie is aanbevolen voor iedereen van 65 jaar of ouder, personen in langdurige zorg, met een verzwakte weerstand of met bepaalde gezondheidsaandoeningen, zwangere vrouwen en alle personen werkzaam in de zorgsector in en buiten zorginstellingen. In totaal gaat dit om circa 2 miljoen prioritaire personen.

Ook andere personen, buiten deze doelgroep, kunnen zich laten vaccineren indien ze dit wensen.

Waarom opnieuw vaccineren?

Covid- en griepvaccins beschermen zeer goed tegen ernstig ziek worden, maar de bescherming vermindert na een aantal maanden. Daarom kun je je het best opnieuw laten vaccineren in de herfst, voor er meer besmettingen met covid en griep de ronde doen.

Elk jaar circuleren er andere types griepvirussen. De samenstelling van het griepvaccin moet telkens worden aangepast.

Ook van covid duiken er telkens nieuwe varianten op en wordt de samenstelling van het vaccin aangepast.

Behoor ik tot de doelgroep?

Vaccinatie tegen covid en griep is in het najaar van 2023 sterk aanbevolen voor wie meer kwetsbaar is.

De vaccinaties zijn niet verplicht, maar bieden bescherming tegen een ernstig ziekteverloop. Ook na het doormaken van een covid- of griepinfectie is vaccinatie nog aangewezen om je immuunsysteem een boost te geven.

Na vaccinatie kan je wel nog besmet raken, maar de kans dat je ernstig ziek wordt vermindert aanzienlijk.

  • personen van 65 jaar en ouder
  • personen die langdurig verblijven in een zorgvoorziening, bijvoorbeeld in een woonzorgcentrum
  • personen met bepaalde onderliggende gezondheidsproblemen
  • longaandoeningen
  • leveraandoeningen
  • metabole aandoeningen zoals diabetes type 1 en 2
  • hartaandoeningen
  • neurologische aandoeningen en ernstige psychische aandoeningen zoals dementie
  • bepaalde zeldzame ziekten (waaronder het syndroom van Down).
  • alle personen met immuunstoornissen en hun gezinsleden
  • zwangere vrouwen
  • personen met obesitas (BMI > 40)
  • alle personen die in de zorgsector werken, in en buiten zorginstellingen

Bij wie kan ik terecht voor een covid-19 vaccinatie?

Vaccinatie tegen griep en covid kan gebeuren via uw huisarts of apotheker. Het is belangrijk op voorhand je vaccinatiemoment vast te leggen. In sommige gevallen zal de vaccinatie georganiseerd worden door de arbeidsgeneeskundige dienst of zorginstelling waar je verblijft.

Opgelet, niet alle huisartsen en apothekers vaccineren voor covid-19.

Welke huisartsen vaccineren?

Elke huisarts beslist zelf hoe dit georganiseerd wordt.

Het kan dat je van jouw huisarts een uitnodigingen ontvangt om een afspraak te maken. Andere huisartsen opteren ervoor om op vraag een afspraak in te plannen. Het kan ook dat jouw huisarts geen covid-19 vaccinatie doet. In dat geval kan je terecht bij de apotheek in jouw gemeente.

Welke apothekers vaccineren?

Een overzicht van welke apothekers deelnemen vind je op: https://www.apotheek.be/PharmacySearch

Wat is de kostprijs van een covid-19 vaccinatie?

Een covid-19 vaccinatie is gratis voor iedereen. Je betaalt wel voor je consultatie bij de huisarts.

Let op! Dit zal in derde betaler worden aangerekend in de meeste gevallen en soms zal het remgeld ook niet worden toegepast. Afhankelijk van praktijk en manier van vaccineren.

Wanneer laat ik me best vaccineren?

Covid- en griepvaccins beschermen goed tegen ernstig ziek worden, maar de bescherming vermindert na een aantal maanden. Daarom kun je je het best opnieuw laten vaccineren in de herfst:

  • We verwachten een toename van covid besmettingen eind oktober. Covid-vaccinatie gebeurt daarom best voor eind oktober.
  • Griep doet meestal aan het eind van het jaar of aan het begin van het volgende jaar de ronde. Griepvaccinatie kan vanaf midden oktober (zodra de griepvaccins beschikbaar zijn), maar ook nog later.