Fysieke activiteit

Beweegt je patiënt/cliënt elke dag 30 minuten? Heeft hij/zij nood aan meer beweging? Ziet je patiënt/cliënt groepssessies in zijn/haar buurt wel zitten?
Ontdek de richtlijnen en het aanbod hieronder.

Richtlijnen beweging en sedentair gedrag

Gezond leven? Beperk stilzitten en beweeg. In een gezonde bewegingsmix wissel je zitten, staan en bewegen af. Hoe je patiënt/cliënt dat het best aanpakt, geeft de bewegingsdriehoek heel helder weer.

Test met advies

Aan de hand van de bewegingstest kan je patiënt/cliënt testen hoeveel hij/zij zit en beweegt.

Laagdrempelig bewegen in groep

Kinderen en jongeren

Via de hobbyzoeker van Stad Gent kan je alle beweeg- en sportactiviteiten voor kinderen en jongeren terugvinden. Verfijn het zoekresultaat via de filteropties.

Yoga voor kinderenElke woensdagnamiddag in de Broederij Gent geeft Siel een les kinderyoga en een les kleuteryoga. Kinderyogalessen zijn speelse yogalessen waarin houdingen worden geoefend die de verbeeldingskracht aanspreken.

In de wijken Tolhuis-Sluizeken-Ham en Muide-Meulestede-Afrikalaan start in 2022 een fietsproject voor lagere schoolkinderen die nog niet of onvoldoende kunnen fietsen. Dit project is een samenwerking tussen wijkgezondheidscentrum De Sleep, wijkgezondheidscentrum ’t Vlot, Brede School en vzw Jong. 

Volwassenen en senioren

Wil je patiënt/cliënt graag bewegen? Maar is hij/zij het niet gewoon of heeft hij/zij een gezondheidsprobleem? Laat hen eens proeven van de beweeglessen i.s.m. de Gentste Wijkgezondheidscentra, De Sloep vzw en de sportdienst van Stad Gent.

De KAA Gent foundation heeft een wijkgericht aanbod voetbal voor kwetsbare doelgroepen. Maak kennis met de Geestige buffalo's voor mensen met een psychische kwetsbaarheid en  de Gantoise plantrekkers voor dak- en thuislozen.

Mensen en gezinnen die graag hun Nederlands willen oefenen én meer willen bewegen kunnen tweemaal per week in de Bourgoyen terecht voor een natuurwandeling via Buur en Natuur van IN-Gent.

(Easy)Fitmix en sportmix - sportcursussen voor kinderen en volwassenen. Een overzicht van alle cursussen, waarbij je kan filteren naar wens, kan je hier terugvinden.

Waar kan men als senior sporten in Gent? Welke sporten kan men beoefenen? Ontdek het via volgend sport-en beweegaanbod voor senioren.

Ben je op zoek naar een beweegactiviteit voor je cliënt/patiënt die spierversterkend én ontspannend werkt? Dan zijn de cursussen  aquagym en zwemmen  van de Sportdienst ideaal! Bij Adrenaline vzw kan je terecht voor zwemmen voor vrouwen.

Iedereen kan leren fietsen ... ook volwassenen. De Gentse wijkgezondheidscentra en Sportdienst organiseren fietslessen in de verschillende wijken van Gent.

G-Sport

G-Sport, dat is sport voor mensen met een beperking. De focus ligt op de mogelijkheden van de sporter, zodat kinderen en volwassenen hun sportieve talenten maximaal kunnen ontplooien, ongeacht hun beperking. Alles wat je moet weten voor een G-sporter vind je terug op de websitede clubzoeker en in deze brochure van Stad Gent.

Wijkgerichte laagdrempelige wandelingen

Ontdek de beweegroute Allez Bougez in Nieuw Gent. Elke vrijdagmiddag (afspraak om 13u00 aan wijkgezondheidscentrum) gaat er een begeleide wandeling, met beweegoefeningen, door.

'Omdat elke Stap Telt' in de Bloemekenswijk organiseert elke maandagnamiddag (afspraak om 14u00 aan wijkgezondheidscentrum de Kaai) een laagdrempelige wandeling voor de wijkbewoners. 

Samen wandelen! In Mariakerke vertrekt elke dinsdag om 14u aan het wijkgezondheidscentrum Malpertuus een kleine groep onder begeleiding voor een wandeling in de Bourgoyen

De Dampoortwijk is een warme en superdiverse volkswijk. En dat kan je zélf ondervinden aan de hand van een veerkrachtige verhalenwandeling. Maak aan de hand van audiogetuigenissen kennis met diverse wijkbewoners én ontdek intussen tal van ontmoetingsplaatsen in de wijk.

Ontdek al wandelend 10 boeiende verhalen in Ledeberg via Ledeberg vertelt. Mensen die hulp nodig hebben voor het gebruik van de QR code of over geen internet beschikken of gewoonweg een vraag hebben kunnen elke vrijdag (van 9u30 – 15u)  terecht op de Standaertsite.

Individueel aanbod

Bewegen op verwijzing helpt mensen met een gezondheidsrisico door onvoldoende lichaamsbeweging of sedentair gedrag op weg naar een actiever en gezonder leven. Het aanbod is volledig gratis in Gent.  Ben je een Gentse (huis)arts, apotheker, psycholoog, diëtist, verpleger, kinesist of maatschappelijk werker? Maak dan een online verwijsbrief aan met contactgegevens van Bewegen Op Verwijzing-coaches in de buurt. En je patiënt/cliënt kan verder!

Kinesitherapeuten en ergotherapeuten kan je terugvinden op de sociale kaart.

Rust Roest in Ledeberg is een beweegprogramma voor sedentaire ouderen.  

Bewegen vanuit je huiskamer

Liever een rustige beweegles in je living of in je tuin? Dan zijn deze rustige work-outs echt iets voor jou!

We hebben heel wat opnames van beweeglessen online (45 min) en beweegtussendoortjes (10 min). Ook alle uitzendingen van ‘Blijven Pleuje’ op AVS  zijn te herbekijken op YouTube
 

Bewegen vanuit je huiskamer met de Gentse Lokale Dienstencentra

Het afgelopen jaar hebben de Gentse Lokale Dienstencentra jullie in beweging gehouden via de facebookpagina Gent Plus 50. Alle lessen zijn er te herbekijken. Een greep uit het aanbod: Body & Mind, Yoga, Mindfulness, Dance-out,…

Nederland brengt Gent in beweging

Onder het motto Nederland in beweging stimuleren Olga en Duco de Nederlanders én de Belgen om elke dag te bewegen. Klaar voor een kwartiertje Hollands enthousiasme?

Actief@ thuis helpt ouderen meer bewegen vanuit hun huis

  • De Arteveldehogeschool wil oudere en kwetsbare mensen helpen om actief te blijven. Ze maakten hiervoor een praktische website met daarop downloadbare oefenfiches, richtlijnen voor mantelzorgers en niet-professionele hulpverleners en handige filmpjes om mee te bewegen. 
  • Daarnaast ontwikkelde het Expertisecentrum Val- en Fractuurpreventie thuisoefeningen voor een staande en zittende houding.

Samen bewegen tegen corona

OKRA(-SPORT+) postte een laagdrempelige beweegsessie voor 'in uw kot'. Zet de stoel maar al klaar, je zal hem af en toe goed kunnen gebruiken! Ook de beweegtussendoortjes van Saartje Vandendriessche op Eén zijn te herbekijken.

Goedgekeurde projecten Sociaal Innovatiefonds

Goedgekeurde projecten Sociaal Innovatiefonds die een oplossing bieden op signaal 8 rond kinderen met overgewicht uit de signalenbundel 2018

Een activiteit op maat aanvragen?

Een activiteit op maat aanvragen kan via het project 'Buurt Beweegt Gezond' of 'Gezonde buurt'

Deze pagina is het laatst geüpdatet op 25/01/2022