Geïntegreerd Breed Onthaal

Geïntegreerd Breed Onthaal

Wat is GBO?

Het Geïntegreerd Breed Onthaal (GBO) is een samenwerkingsverband tussen (minimaal) het OCMW, het centrum voor algemeen welzijnswerk (CAW) en de diensten maatschappelijk werk van de ziekenfondsen (DMW).

Deze samenwerking is gericht op twee belangrijke doelstellingen: het realiseren van een toegankelijke sociale hulp- en dienstverlening en het tegengaan van onderbescherming.

Bij GBO wordt niet gestreefd naar een nieuwe aparte entiteit maar naar een geïntegreerde aanpak op vlak van het onthaal van cliënten. Door het delen van expertise en het inbedden van een blijvende verbinding tussen de drie actoren willen we mensen zonder omwegen bij de juiste hulp krijgen in het welzijnslandschap. Daarnaast vervullen de GBO-actoren ook samen een signaalfunctie ten aanzien van (achterliggende) organisaties en overheid.

GBO in ELZ RITS

Erkende samenwerkingsverbanden GBO krijgen financiële ondersteuning van de Vlaamse Regering voor de periode 2020 tot en met 2025.

Eerstelijnszone RITS diende binnen de regio Midwest een samenwerkingsverband in dat werd erkend. De werking wordt uitgerold voor de gehele regio van de eerstelijnszone RITS en eerstelijnszone Midden WVL. DVV Midwest faciliteert deze werking.

De proactieve acties zullen gericht zijn op de doelgroepen eenoudergezinnen, kwetsbare thuiswonende ouderen en mensen met een psychische kwetsbaarheid.

De partners in het samenwerkingsverband GBO Midwest

  • Lokale besturen:
    • Dentergem, Ingelmunster, Izegem, Lendelede, Meulebeke, Oostrozebeke, Pittem, Ruiselede,  Tielt en Wingene
    • Ardooie, Hooglede, Lichtervelde, Moorslede, Roeselare, Staden, Ledegem
  • CAW Centraal West-Vlaanderen
  • Mutualiteiten: CM Roeselare-Tielt, Onafhankelijke ziekenfondsen, Neutraal Ziekenfonds Vlaanderen, Vlaams en Neutraal Ziekenfonds, LM plus, Bond Moyson West-Vlaanderen
  • Welzijnsschakels

Rapportering GBO

pdf bestandRapportering GBO 2020 def.pdf (272 kB)

De rapportering van DVV Midwest gaat dieper in op de acties rond Geïntegreerd Breed Onthaal die uitgewerkt worden binnen Eerstelijnszone RITS en Eerstelijnszone Midden WVL.