Het GBO-project van de Eerstelijnszone Pajottenland focust zich op het proactief opsporen van personen die recht hebben op Verhoogde Tegemoetkoming (RVT) en het uitputten van de afgeleide rechten.

Wie zijn we?

Het Geïntegreerd Breed Onthaal (GBO) is een samenwerkingsverband tussen de sociale diensten (= kernpartners) van CAW Halle-Vilvoorde (Centrum voor Algemeen Welzijn), DMW (Dienst Maatschappelijk Werk van de verschillende mutualiteiten in het Pajottenland), OCMW of Sociaal huis (oftewel de lokale besturen van Bever, Dilbeek, Galmaarden, Gooik, Herne, Lennik, Roosdaal en Ternat) en externe partners die betrokken zullen worden in het verder verloop zoals De Link, Opgroeien (K&G),… om dit project tot een goed einde te brengen.

Wat doen we?

De twee grote doelstellingen van dit project zijn

  1. Onderbescherming tegengaan
  2. Toegankelijke sociale hulp & - dienstverlening verzorgen

Wij willen dit verwezenlijken door de expertise van de 3 kernpartners samen te brengen, de onthaalfuncties beter op elkaar af te stemmen en een nauwere samenwerking op poten te zetten. Daarnaast willen pro-actiever en meer aan rechtendetectie doen, waardoor sociale rechten beter uitgeput worden.

Het GBO is dus géén afzonderlijke dienst met een eigen hulpverleningsaanbod, noch een fysiek loket. We gaan onze krachten bundelen om te vermijden dat cliënten van kastje naar de muur gestuurd worden, maar dat ze efficiënter geholpen worden.

Onze doelgroep?

Elke burger die:

  • Woonachtig is in het Pajottenland (Bever, Dilbeek, Galmaarden, Gooik, Herne, Lennik, Roosdaal of Ternat)
  • Zijn/haar toestemming heeft gegeven
  • Mogelijks recht heeft op verhoogde tegemoetkoming OF de weg kwijt is in het hulpverleningsaanbod en mogelijks door meer dan 1 partner geholpen kan worden (multiproblem)

kan aangemeld worden bij ons GBO.

De eerste focus lag op personen die recht hebben op verhoogde tegemoetkoming. In deze fase breiden we uit naar de volledige kwetsbare doelgroep van het Pajottenland.

Hoe doen we dat?

Na een aanmelding van een externe toeleider - in eerste instantie huisartsen en scholen - neemt een onthaalmedewerker telefonisch contact met de aangemelde persoon.

Indien deze toestemming geeft, wordt de hulpvraag verder uitgediept of plant men een eerste verkennend gesprek. De maatschappelijk werker kan daarna een begeleiding opstarten, kernpartners betrekken en indien nodig warm doorverwijzen naar een andere organisatie die mogelijks meer passende hulp kan bieden.

Indien de persoon in kwestie toestemming geeft, kan u kort op de hoogte gehouden worden van het de voortgang en/of resultaat van de aanmelding.

GBO aanmeldingsformulier

Ben jij een professionele zorgverlener die een cliënt begeleidt of kent die baat heeft bij een aanmelding binnen ons GBO?

Door het invullen en verzenden van onderstaand formulier kan jij iemand aanmelden bij het Geïntegreerd Breed Onthaal (GBO) van ELZ Pajottenland.

Vul het formulier in

GBO toestemmingsformulier

Wanneer iemand aangemeld wordt, zal tijdens het eerste contact gevraagd worden of er toestemming werd gegeven, alvorens het gesprek verder te zetten. Dit omwille van GDPR wetgeving. Toestemming kan mondeling of schriftelijk, waarbij de persoon aangeeft dat zijn gegevens onderling gedeeld mogen worden om de samenwerking te bespoedigen. Om gegevens vlot te kunnen delen raden we steeds aan om dit schriftelijk vast te leggen tijdens een eerste huisbezoek/ gesprek op kantoor, zodat dit ook gestaafd kan worden. Indien gewenst, druk je het document in tweevoud af, zodoende dat de cliënt zelf ook een exemplaar kan bijhouden. De toestemming kan ten allen tijden terug ingetrokken worden door de cliënt door contact te nemen met de desbetreffende partner die op het toestemmingsformulier werd vermeld.

Wil je graag meer weten?

Wat betekent geïntegreerd breed onthaal?

Video's

Extra informatie over het GBO Vlaanderen vind je hier.

Heeft u vragen, opmerkingen of wilt u samenwerken? Met al deze vragen kan u terecht bij de projectcoördinator Gwen Billens.
Email: gwen.billens@welzijnskoepelwb.be
Tel: 0485083843