Gents vaccinatiecentrum in Flanders Expo

  • 11 januari 2021

De Stad Gent kiest in overleg met Eerstelijnszone Gent als vaccinatiestrategie voor een tweesporenbeleid: een centraal vaccinatiecentrum voor het grootste deel van de bevolking, en een decentrale aanpak voor minder mobiele mensen. Vanaf maart 2021 doet Hal 7 in Flanders Expo dienst als centraal vaccinatiecentrum voor de brede bevolking. 65-plussers en risicopatiënten zijn het eerst aan de beurt.

Om tot groepsimmuniteit te komen is het van belang om zo snel mogelijk zo veel mogelijk Gentenaars te vaccineren. In Gent zijn de voorbereidingen momenteel volop aan de gang. Wat de keuze van de locatie betreft, heeft de stad hierin het voortouw genomen. De operationalisering van het vaccinatiecentrum gebeurt in nauwe afstemming met de medewerkers van de ELZ en de verschillende partners, zoals de huisartsenvereniging, apothekersvereniging, enz. Zodra de vaccins beschikbaar zijn, starten de inentingen. In maart zijn eerst de 65-plussers en de risicopatiënten aan de beurt, in april de essentiële beroepen zoals brandweer en politie, vanaf juni volgt de brede bevolking (+18).

Verschillende vaccinatielijnen

Hal 7 van Flanders Expo zal van 1 maart tot 30 september dienen als centraal vaccinatiecentrum. In februari wordt de ruimte ingericht en de opstelling uitgetest. In Hal 7 is voldoende ruimte om 12 vaccinatiestraten in te richten, goed voor het vaccineren van minstens 3.000 Gentenaars per dag. Er zullen ook 's avonds en in het weekend vaccinatiemomenten zijn.

Flanders Expo is tot slot goed bereikbaar, zowel met de fiets, het openbaar vervoer als de wagen. Er komt ook gratis parking voor de bezoekers.

Oplossing op maat voor minder mobiele Gentenaars

Voor Gentenaars die minder mobiel zijn en zich onmogelijk kunnen verplaatsen naar Flanders Expo, werken de Stad Gent en de Eerstelijnszone op dit moment aan een oplossing op maat, zoals een vaccinatie via de huisarts of via mobiele ploegen. We gaan hierover nog in overleg met de verschillende partners. Dat wordt nog verder uitgewerkt. Veel hangt af van het type vaccin dat op dat moment beschikbaar is en op welke manier het getransporteerd en toegediend moet worden.

Eerstelijnszone Gent geeft eind deze week de meest recente update, specifiek voor professionals. Wil je niks missen? Abonneer je dan zeker op onze nieuwsbrief!