Gezond leven stimuleren in Gent

Aan de hand van gezondheidsbevordering en ziektepreventie streven stad Gent en ELZ Gent ernaar om haar inwoners langer te laten leven én de levenskwaliteit te behouden en te verhogen. Inzetten op preventie en gezonde leefstijl loont en maakt mensen minder kwetsbaar voor pandemieën en andere gezondheidsrisico's.

Op deze overzichtspagina vind je het actuele Gentse laagdrempelige preventieaanbod terug. Per thema is volgende info beschikbaar: actueel preventieaanbod, richtlijnen en normen, begrijpbare achtergrondinformatie, een zelftest en linken naar interessante websites.

Informatie met betrekking tot het preventielandschap en de link met de setting zorg, kan je hier terugvinden.

Eet je patiënt/cliënt volgens de voedingsdriehoek? Hoeveel fruit en groenten eet hij/zij? Drinkt hij/zij voldoende water? Hoe gezond is zijn/haar lunch?

Vind hier meer informatie, richtlijnen en advies.

Rookt je patiënt/cliënt? Overweegt hij/zij te stoppen met roken? Wil je patiënt/cliënt weten hoe verslaafd hij/zij is aan nicotine?

Ontdek hier meer informatie over het aanbod en waar je patiënt/cliënt terecht kan voor hulp.

Link naar meer info 

Is je patiënt/cliënt al gevaccineerd? 

Meer informatie over het griepvaccin en over het belang van vaccineren in het algemeen, kan je hier terugvinden.

Poetst je patiënt/cliënt zijn/haar tanden 2 keer per dag? Flost hij/zij regelmatig?

Ontdek de richtlijnen en het aanbod via deze link.

3 op 10 Belgen van 15 jaar of ouder (33%) heeft lage gezondheidsvaardigheden. Eén van de uitdagingen binnen de Gentse Eerstelijnszone is het versterken van gezondheidsvaardigheden van alle Gentenaars. Daarom werd er ook een overzichtspagina gezondheidsvaardigheden ontwikkeld met een bundeling van projecten, methodieken, tools en andere interessante zaken. Neem zeker eens een kijkje!

Beweegt je patiënt/cliënt elke dag 30 minuten? Heeft hij/zij nood aan meer beweging? Ziet je patiënt/cliënt groepssessies in zijn/haar buurt wel zitten?

Wil je hem/haar snel goed kunnen doorverwijzen? Advies en aanbod kan je hier ontdekken.

Ça va? Hoe voelt je patiënt/cliënt zich? Hoe was zijn/haar dag? Hoe gaat je patiënt/cliënt om met problemen? Hoe gaat je patiënt/cliënt om met stress?

In hoeverre denken we na over hoe het echt met ons gaat?

Ontdek hier het aanbod en advies rond geestelijke gezondheidszorg.

Heeft je patiënt/cliënt nood aan alcohol? Hoeveel glazen per dag drinkt hij/zij? Heeft je patiënt/cliënt zijn/haar alcoholgebruik onder controle?

Meer informatie betreffende richtlijnen en hulpverlening kan je hier terugvinden.

Via deze link kan je de verschillende soorten bevolkingsonderzoeken terugvinden. 

In het bevolkingsonderzoek wordt gescreend naar een ziekte (vb. borstkanker) of een voorstadium van een ziekte (vb. darmpoliepen) of naar een gezondheidsrisico (vb. een ongezonde leefstijl), zonder dat er gezondheidsklachten zijn die verband houden met de ziekte, het voorstadium of het risico in kwestie.

Deze webpagina is een samenwerking tussen de Gentse Wijkgezondheidscentra, Eerstelijnszone Gent en Dienst Regie en Gezondheid van Stad Gent. De webpagina wordt in de loop van de tijd geëvalueerd, bijgewerkt en aangevuld met nieuw aanbod en thema's. 

Heb je een vraag, opmerking of voorstel? Laat het ons weten en stuur een mail naar jora.mommerency@elzgent.be

Deze informatie is op maat van professionelen en intermediairs.

Materiaal bestellen?

Wil je mensen informeren, sensibiliseren en bewuster maken over onderstaande thema's?

Je kan per thema materiaal aanvragen door op bijgevoegde link te klikken:

Webinars