Gezondheidsvaardigheden zijn de vaardigheden die mensen nodig hebben voor het vinden, begrijpen en toepassen van gezondheidsinformatie en bij het nemen van beslissingen over gezondheid die passen bij hun eigen situatie.

Er is een duidelijke link vastgesteld tussen lagere gezondheidsvaardigheden en minder goede toegang tot gezondheidsinformatie, minder gezonde levensstijl, minder goede toegang tot het gezondheidssysteem en dat alles met een grote impact op de gezondheidsstatus.

Bepaalde bevolkingsgroepen zijn meer kwetsbaar: ouderen, mensen met Nederlands als tweede taal, mensen met een beperkt inkomen, laagopgeleiden, langdurig zieken, mensen met een beperkt netwerk, mensen met chronische zorgen en stress en tenslotte mensen in maatschappelijk kwetsbare situaties.

Een organisatie is ‘gezondheidsvaardig’ wanneer zij het mensen gemakkelijker maakt om informatie en diensten te vinden, te begrijpen en te gebruiken, zodat ze beter voor hun gezondheid kunnen zorgen.

We lopen met 10 organisaties, die lid zijn van onze Zorgraad, een traject. In een eerste fase creëren we aandacht voor het thema en brengen we via story telling in kaart waar de organisatie vandaag staat. Vervolgens kijken we waartoe de organisatie bereid is om in beleid en actiepunten aan de slag te gaan. Hierbij bieden we een menukaart aan van ondersteuning via vorming e.d. Tenslotte willen we ook met alle organisaties een lerend netwerk creëren. Het traject loopt nog tot de zomer van 2024.

Dit project is mogelijk met de steun van de Koning Boudewijn stichting en het Fonds Dr. Daniël De Coninck