Vallen is een veelvoorkomend probleem bij oudere personen. Ongeveer 1 op de 3 thuiswonende 65-plussers valt jaarlijks. De gevolgen van een val zijn ernstig en kunnen leiden tot breuken, kneuzingen en verstuikingen, bezorgdheid om te vallen, depressie, sociale isolatie en hoge zorgkosten. Daarom is het extra belangrijk om binnen onze eerstelijnszone in te zetten op een goed valpreventie beleid.

Het Expertisecentrum Val- en fractuurpreventie Vlaanderen (EVV), de Vlaamse Overheid en Eerstelijnszone Schelde en Leie werken samen al 2 jaar aan de ontwikkeling van het BE-EMPOWERed project voor de implementatie van een multifactoriële valpreventie interventie in de thuissetting. Het BE-EMPOWERed project heeft als doel een betere opname en integratie van een valpreventie interventie in de dagelijkse praktijk van professionele zorgverleners en een hogere participatiegraad van 65-plussers.

Binnen dit project organiseert ELZ Schelde en Leie in samenwerking met het EVV twee gratis workshops (2,5u) met netwerklunch voor zorgverleners actief in de eerstelijnszorg van Eerstelijnszone Schelde en Leie. De workshops hebben als doel om bewustwording te creëren, kennis te vergaren en multidisciplinaire samenwerking te bevorderen. De eerste workshop gaat over de multifactoriële valpreventie interventie, doorverwijzing en terugbetaling. De tweede workshop gaat over motiverende gespreksvoering.

In maart 2023 vond de eerste interessante en verbindende editie van de gratis workshops valpreventie en netwerking voor zorgverleners actief in de eerstelijnszorg van ELZ Schelde en Leie plaats. Goed nieuws: in het najaar volgt er een nieuwe editie van de workshops met netwerklunch op ma 27/11 en vrij 1/12 van 12-14u30 (onthaal en netwerklunch vanaf 11u30) in zaal De Rekkelinge, Deinze. Wees er snel bij en plaats dit alvast in je agenda. Inschrijven kan via deze link.

De workshops maken deel uit van een onderzoeksproject onder leiding van KU Leuven. Dit project is beoordeeld en goedgekeurd door de Sociaal-Maatschappelijke Ethische Commissie (SMEC) KU Leuven [G-2022-5783-R2(MIN)].

Meer informatie? Stuur een mailtje naar coordinator@elzscheldeleie.be.

Organisatie: Expertisecentrum Valpreventie, KU Leuven
vrijdag 1 december 2023, 11:30 - 14:30
De Rekkelinge Désiré Delcroixstraat 1A, 9800 Deinze
gratis