Wat is Diabetes type 2?

Diabetes type 2 is een chronische ziekte waarbij de bloedsuikerspiegel verhoogd is. Dit kan zorgen voor problemen aan het hart en de bloedvaten waardoor bepaalde organen of lichaamsdelen ernstig beschadigd kunnen raken.

Diabetes komt steeds vaker voor: 1 op 10 volwassenen in België heeft diabetes en 1/3 weet niet dat hij/zij diabetes heeft!


1/11
Risico


Het HALT2Diabetes project

De Eerstelijnszone regio Waregem besloot om samen met het Logo Leieland en de Diabetes Liga de handen in elkaar te slaan om het Vlaamse Halt2Diabetes project in de regio te vorm te geven. Dit willen we doen aan de hand van outreachende acties.

In het HALT2Diabetes project worden personen met een verhoogd risico op diabetes type 2 en hart- en vaatziekten opgespoord via een 2-stapsmethode én begeleid naar een gezonde leefstijl om dit risico te verminderen.

Personen met een verhoogd risico op het ontwikkelen van diabetes willen we toeleiden naar een gezonde leefstijl via groepssessies gezonde voeding op verwijzing bij een diëtist, bewegen op verwijzing, rookstopsessies en andere lokale leefstijlinitiatieven.

Daarnaast willen we ook zorg- en welzijnsactoren informeren, sensibiliseren en ondersteunen in de implementatie van Halt2diabetes.

Stappen binnen HALT2Diabetes

Als eerste stap wordt een vragenlijst afgenomen bij 45-plussers om het risico op diabetes en hart- en vaatziekten in te schatten (FINDRISC-vragenlijst van het Gezondheidskompas). Je krijgt meteen jouw score, advies op maat en de mogelijkheid om je resultaat naar de huisarts te sturen.


Vul de test in via deze link


Heb je een score van 12 of meer?
Dan is het belangrijk om als tweede stap een afspraak te maken met de huisarts voor een nuchtere bloedafname om de bloedsuikerwaarde te bepalen. De huisarts zal ook je risico op hart- en vaatziekten berekenen via o.a. de bepaling van de cholesterol en de bloeddruk.

In de HALT2Diabetes regio kunnen mensen met een score van 12 of meer doorverwezen worden (door de arts) naar de groepssessies 'Gezonde voeding op Verwijzing om het risico aan te pakken.

Groepssessies gezonde voeding in Eerstelijnszone regio Waregem

Kompass