Herfstcampagne COVID-19 vaccinatie voor eerstelijnsactoren in de eerstelijnszone Scheldekracht

  • 20 juli 2022

Met deze communicatie willen we de eerstelijnsactoren, actief in de eestelijnszone Scheldekracht*, meer informatie bezorgen over de boostervaccinatie.

De Vlaamse Regering heeft beslist om in september 2022 de herfstcampagne van het COVID-19 vaccinatieprogramma op te starten.

Wanneer kan je je laten prikken als eerstelijnsactor binnen onze eerstelijnszone?

Eerstelijnsactoren ontvangen midden augustus een uitnodiging om zich te laten vaccineren in een vaccinatiecentrum vanaf de tweede week van september. Er zal per leeftijd worden uitgenodigd.

Echter hebben wij alvast twee prikmomenten in augustus voorzien voor de eerstelijnsactoren van eerstelijnszone Scheldekracht die sneller een prik wensen. Dit kan in het vaccinatiepunt in Merelbeke op 17/08 of 29/08 in de namiddag na afspraak. Neem hiervoor contact op met ons callcenter, bereikbaar elke werkdag van 9u tot 12u via 09 396 68 08. 

Huidige en aangepaste vaccins

De boosterdosis in de herfst zal een mRNA-vaccin zijn van Pfizer of Moderna.

Deze vaccins bieden nog altijd een heel hoge mate van bescherming tegen een ernstig ziekteverloop, ook bij besmetting met de omikron-varianten die we momenteel kennen. 

Beide firma’s werken momenteel aan versies van het vaccin aangepast aan een bepaald type van de omikron-variant. Deze zogeheten “bivalente vaccins” zullen gebaseerd zijn op zowel de oorspronkelijke COVID-variant als op een bepaald type van de omikron-variant. 

Zodra deze aangepaste vaccins goedgekeurd zijn door het Europese Geneesmiddelenagentschap (EMA), zal ons land leveringen ontvangen. We weten nog niet wanneer en hoeveel van deze aangepaste vaccindosissen in Vlaanderen beschikbaar zullen zijn. Mogelijk komen ze te laat om u te beschermen voor een volgende Covid-opstoot. 

Maar omdat de huidige vaccins nog steeds uitstekend beschermen tegen ernstige ziekte en ziekenhuisopname, is het aangewezen om deze booster niet uit te stellen in de hoop op een aangepast vaccin. 

Ook een herfstbooster voor 65-plussers en personen met een verzwakte immuniteit

Een herfstbooster is sterk aanbevolen voor wie het meest kwetsbaar is om door een COVID-19-besmetting zwaar ziek te worden.

Daarom zullen alvast de 65-plussers ten laatste eind augustus hun uitnodiging ontvangen. Ook voor mensen van 80 jaar en ouder die sinds mei/juni 2022 al een tweede booster (vierde prik) gekregen hebben, wordt aanbevolen in de herfst opnieuw een boosterprik te krijgen (met een interval van minimaal drie maanden).

Ook mensen met een verzwakte immuniteit zullen worden uitgenodigd. 

We versturen een aparte, uitgebreide communicatie hierover in de loop van augustus 2022.

Tot slot verwijzen we naar een recente studie in The Lancet, die “suggest that a fourth dose may prevent premature mortality in the oldest and frailest even after the emergence of the Omicron variant.” We vragen u dan ook om de kwetsbare personen met wie u contact heeft, te motiveren voor een herfstbooster. Klik hier voor meer informatie over de studie.


 

(*eerstelijnszone Scheldekracht omvat de gemeenten: Merelbeke, Melle, Destelbergen, Wachtebeke, Lochristi, Wetteren, Wichelen en Laarne)