Deze inhoud is van toepassing op de zones West-Limburg en MidWestLim

Vanaf midden september 2023 zal een nieuwe ronde van COVID-19-vaccinaties van start gaan. Het wordt sterk aanbevolen dat mensen die een verhoogd risico lopen om ernstig ziek te worden door COVID-19, evenals degenen die in de gezondheidszorg werken, zich laten vaccineren. Voor degenen die niet tot deze groepen behoren, staat het vrij om te kiezen voor vaccinatie. Tijdens deze campagne zullen geen officiƫle uitnodigingen worden verzonden en zal de vaccinatie niet worden uitgevoerd in de reguliere vaccinatiecentra. In plaats daarvan dienen personen die gevaccineerd willen worden een afspraak te maken met hun huisarts of apotheker (Voor een overzicht van apothekers die vaccineren: www.apotheek.be). Het COVID-vaccin blijft gratis voor iedereen.

Meer info kan je steeds terugvinden op www.laatjevaccineren.be

Voor wie is het vaccin aanbevolen?

Met COVID-vaccinatie willen we vermijden dat mensen zwaar ziek worden. Het is daarom aanbevolen aan wie het meeste risico loopt om ziek te worden:

  • iedereen vanaf 65 jaar
  • personen die langdurig verblijven in een zorgvoorziening, zoals in de woonzorgcentra. Voor deze personen wordt de vaccinatie intern georganiseerd in het centrum waar ze verblijven.
  • personen met bepaalde onderliggende gezondheidsproblemen zoals long- of hartaandoeningen (het overzicht kan je terugvinden op laatjevaccineren.be)
  • alle personen met een verzwakte weerstand,
  • zwangere vrouwen
  • en alle personen werkzaam in de zorgsector in en buiten zorginstellingen.

Combinatie met het griepvaccin?

Vanaf half september is het mogelijk om je te laten vaccineren tegen COVID-19, terwijl de griepvaccinatie beschikbaar zal zijn vanaf midden oktober. Het is zelfs mogelijk om beide vaccinaties gelijktijdig te ontvangen. Het is verstandig om je arts of apotheek te raadplegen om te bepalen wanneer het voor jou het beste moment is om gevaccineerd te worden en of de vaccins gecombineerd kunnen worden. Het is van groot belang om je immuunsysteem te versterken voordat het aantal COVID-19- en griepinfecties in de herfst- en wintermaanden waarschijnlijk zal toenemen.

Welk vaccin?

De beschikbare vaccins tegen COVID en griep beschermen zeer goed tegen het risico zwaar ziek te worden of opgenomen te moeten worden in het ziekenhuis. Voor COVID-19 is een vaccin van Pfizer op komst dat aangepast is aan de huidige virusvariant. Dat zal gebruikt worden zodra dat beschikbaar is.