'Home-made' mondmaskers als alternatief in tijden van schaarste

  • 3 april 2020

Personeel dat niet betrokken is bij de verzorging van patiënten (bv. administratief personeel, technisch personeel, personeel van de onthaalbalie dat geen rechtstreeks contact heeft met patiënten, politie, brandweer, keukenpersoneel, ...), maar ook vrijwilligers, mantelzorgers, enz. moet niet routinematig medische maskers dragen. Zelfgemaakte stoffen maskers zijn geen medische maskers, maar kunnen i.h.k.v. een tekort aan medische maskers wel gebruikt worden, onder meer in zorginstellingen, door het hierboven beschreven personeel.

Indien er geen chirurgische maskers beschikbaar zijn, kunnen patiënten met een mogelijke of bevestigde COVID-19 en geïsoleerd in hun woning, ook deze zelfgemaakte stoffen maskers gebruiken. Hierdoor beschermen ze hun directe omgeving.

Dit masker kan je hergebruiken op voorwaarde dat het dagelijks na gebruik gewassen wordt op 60°. 

Een speciale dank aan openbaar bestuur Wichelen, die actief aan de slag zijn gegaan met het vervaardigen van zelfgemaakte maskers!

Zelfgemaakte mondmaskers, kunnen (naast ook ander persoonlijk beschermingsmateriaal) nog steeds binnengebracht worden op 8 lokale inzamelpunten in Scheldekracht. Lees meer over de inzamelactieKlik hier voor de instructies voor het vervaardigen van zelfgemaakte maskers.

Ben je werkzaam in de eerste lijn en ken je iemand die deze zelfgemaakte maskers goed zou kunnen gebruiken? Geef dit dan door via de bevraging van ELZ Scheldekracht.

 

Lees meer over het streven naar een rationeel gebruik van mondmaskers binnen Scheldekracht in dit artikel.