"Hou je kot gezond"

  • 23 oktober 2020

Door het coronavirus brengen we met z’n allen meer tijd binnen door. Dit zal alleen maar toenemen wanneer de temperaturen buiten dalen. Een gezond binnenklimaat is dan extra belangrijk. 

De Vlaamse Logo’s, het Agentschap Zorg en Gezondheid en het Vlaams Instituut Gezond Leven ontwierpen daarom vuistregels die nodig zijn om de binnenlucht zo gezond mogelijk te houden. Wil jij deze tips mee bekendmaken bij je patiënten?  

  • Hang dan deze affiche op in je wachtzaal door hem gratis te bestellen of zelf te printen. Zo informeer je je patiënten over de maatregelen die ze kunnen nemen voor een gezond binnenmilieu. 
  • Net zoals voor het coronavirus zijn kwetsbare risicopersonen zoals ouderen, chronisch zieken en zwangere vrouwen extra gevoelig voor een ongezond binnenmilieu. De vuistregels zijn ook in flyerformaat ontwikkeld zodat je deze maatregelen kan toelichten wanneer je bij deze kwetsbare patiënten aan huis komt. Bezorg hen deze flyer wanneer je merkt dat hun binnenmilieu ongezond is. 

Daarnaast krijgen wij veel vragen rond het gebruik van een CO2-meter in de wachtkamer van een (dokters)praktijk als zinvolle methode om de luchtverversingsgraad van de ruimte op te volgen. 

De conclusie van het advies van het Agentschap Zorg en Gezondheid luidt:

  • specifiek voor wachtkamers is het belangrijk om de CO2-concentratie in de ruimte op elk moment zo laag mogelijk te houden, minstens lager dan 1000 ppm. Het is dus zinvol om CO2 te meten in wachtkamers. Op deze manier zorgt de luchtverversing ervoor dat de concentratie aan potentieel infectieuze deeltjes daalt, en daalt bijgevolg ook het infectierisico voor aanwezigen.
  • Echter, het is niet zo dat bij een laag CO2-gehalte in de ruimte geen infectierisico voor SARS-CoV-2 bestaat. Het kan immers zijn dat het aantal aanwezigen laag is, zodat de aanrijking van CO2 beperkt is. Maar kan er wel emissie van infectieuze deeltjes zijn, zonder dat de CO2-concentratie in de ruimte > 1000 ppm wordt. Daarom is het noodzakelijk om sowieso te blijven verluchten en ventileren, zelfs wanneer weinig aanwezigen zijn, zowel voor, tijdens als na hun bezoek.
  • Risicobeperking op lucht-gedragen transmissie van Covid-19 gebeurt dus in eerste plaats door voldoende te ventileren en verluchten. Vervolgens hebben zowel het aantal aanwezigen, en de tijd die in een ruimte doorgebracht wordt, een sterk bepalende impact op het besmettingsrisico van aanwezigen. 

Om op de hoogte te blijven van de meest recente adviezen, hou je het best de volgende website van het Agentschap Zorg en gezondheid in de gaten: https://www.zorg-en-gezondheid.be/binnenmilieu. Het uitgeschreven advies zal hier binnenkort ook verschijnen.