Huis Van Het Kind: Seksueel overschrijdend gedrag: hoe reageren als omstaander?

Datum:
Locatie: LDC De Maretak
Toevoegen aan persoonlijke kalender

Je wandelt op straat en plots merk je hoe een voorbijganger wordt nageroepen door een groepje en dat iemand van die groep deze persoon achterna loopt, lachend en vulgaire woorden roepend. Je ziet hoe de voorbijganger wegkijkt, zo snel mogelijk doorloopt en tracht zich zo klein mogelijk te maken. Je bent verontwaardigd over wat je ziet, wilt reageren, maar twijfelt, want…

Tussenkomsten van omstanders zijn van essentieel belang om seksueel grensoverschrijdend gedrag te voorkomen, escalatie te vermijden en ondersteuning te voorzien voor personen die het meemaken.  In veel situaties reageren omstanders echter niet, omwille van factoren zoals angst om zelf het slachtoffer te worden, niet te weten hoe te reageren en niet van mening zijn dat het aan hen is om iets te doen.  

 

Daarom wil Sensoa VZW als vervolg op de vorige campagne ‘Is ’t oké? Niet zeker? Check het!’, dit jaar actief omstaandergedrag stimuleren.  Deze campagne is gericht op jongeren en jongvolwassenen van 15-26 jaar oud.  Specifiek doen ze dit door organisaties die met deze doelgroep werken een ‘train the trainer’ aan te bieden zodat je deze vorming zelf kan geven aan de groep jongvolwassen.


Wat mag je hierin verwachten:

·Je krijgt achtergrondinformatie over omstaanders (wat zien we hieronder, welke impact kunnen ze hebben en wat maakt het moeilijk om te reageren).

·Je ontvangt de vorming zoals ze aan de jongeren/ jongvolwassenen wordt gegeven. Daarin doorlopen we de stappen die omstaanders volgen en geven we tips, tricks en eye-openers mee om helpend omstaandergedrag te stimuleren.

·Je krijg aandachtspunten mee over de opstelling van de vorming en hoe je deze vorming kan aanpakken.  

Deze vorming wordt georganiseerd in samenwerking met Sensoa VZW.

Deelname is gratis, vooraf inschrijven is verplicht en kan via dit formulier vanaf 1 september tot de dag ervoor (12 uur). Deze vindt LIVE plaats in ontmoetingshuis 'de Brug' (Hertshage 11-19 , 9300 Aalst).  Mocht de workshop volzet zijn of je wil op het laatste moment nog aansluiten, dan mag je zeker nog een mailtje sturen naar HuisvanhetKind@Aalst.be als je interesse hebt dan houden we jou op de hoogte als er nog plaats is, vrijkomt of bij een volgende infoavond over dit thema.