Hulp voor inwoners

Laat vrijwilligers je helpen

Zowel in Mechelen als in Sint-Katelijne-Waver staan vrijwilligers klaar om hulp te bieden aan zij dit het nodig hebben.

Boodschappen doen, eten brengen, naar de apotheker gaan, een babbeltje doen,...

Hulp vragen is echter nooit gemakkelijk.

Wij zien bijvoorbeeld nog veel kwetbare of oudere mensen die het risico nemen om zelf naar de supermarkt te gaan.

We rekenen dan ook op jullie, de zorgverleners, om personen die hulp nodig hebben door te verwijzen naar de beschikbare diensten.

U kan iemand motiveren om contact op te nemen of u kan ook zelf iemand aanmelden.

 

Mechelen

Telefonisch: 0800 20 800 

Via de website: https://www.mechelen.be/coronavirus/ik-heb-hulp-nodig

Sint-Katelijne-Waver

Telefonisch: 0478 91 91 11

Via de website: https://www.sintkatelijnewaver.be/nieuws/detail/2703/sint-katelijne-waver-helpt-u-ook

Via email: katelijnehelpt@skw.be

Folder:      Download de folder van de boodschappenservice hier: pdf bestandFolder Coronacrisis.pdf (133 kB)

hulplijnen

Mantelzorg in tijden van Corona

Als mantelzorger krijg je tijdens de coronacrisis te maken met een stroom aan richtlijnen die aangepast worden naargelang de evolutie van het virus.

Op de website van coponcho vind je een chronologisch geordend overzicht van alle updates.

Hulp voor zwangere vrouwen

Diensten maatschappelijk werk van de ziekenfondsen

Hulp voor alleenstaande 80-plussers: pdf bestandActie 80-plussers van de DMW (158 kB)

Bij kankerpatiënten en hun naasten ontstaan veel vragen over de impact van het Coronavirus op hun ziekte, behandeling. Als belangrijkste nationale stichting in de strijd tegen kanker kunnen de bestaande diensten en communicatiemiddelen van Stichting tegen Kanker worden ingezet indien nodig:

  • De dienst Kankerinfo is beschikbaar om vragen van patiënten en familieleden over kanker te beantwoorden, maar biedt ook gratis psychologische ondersteuning via de telefoon, wat belangrijk kan zijn in tijden van quarantaine. Kankerinfo is elke werkdag bereikbaar op 0800 15 801 van 9 tot 18 uur. Deze steun kan met name nuttig zijn om de specifieke bezorgdheden van mensen met kanker weg te nemen die bovendien ook angstig zijn voor besmetting met Covid-19.
  • Tabakstop, de hulplijn voor het stoppen met roken, is ook bijzonder nuttig voor alle rokers die dreigen te hervallen door een gebrek aan consulten of voor rokers die willen stoppen om hun risico op de ontwikkeling van een ernstige vorm van corona te verminderen. (0800 11 100 - elke werkdag van 15.00 tot 19.00 uur)

 

In het kader van de huidige gezondheidscrisis, heeft Stichting tegen Kanker twee initiatieven opgezet voor haar doelgroepen om op hun vragen te antwoorden:

  • Een Q&A over het coronavirus en kanker dat dagelijks wordt geüpdatet. Dit initiatief sluit aan bij de maatregelen die de ministers van Volksgezondheid hebben genomen en bevat nuttige informatie voor patiënten en hun familie. (kanker.be/coronavirus)
  • Een dagelijkse blog "Hou de moed erin" met positieve communicatie en tips voor meer beweging, gezonde voeding, cultuur enz. (kanker.be/hou-de-moed-erin)