Informatie coronavirus (Covid-19)

corona virus

Coronavirus COVID-19: algemene informatie

Cohortzorg

Als Eerstelijnszone faciliteren we de opstart van cohortzorg voor COVID positieve patiënten. Deze cohortzorg garandeert een veilige en kwalitatieve zorg aan huis door thuisverpleegkundigen en gezinshulp

Dienst Maatschappelijk Werk van de ziekenfondsen bellen alleenstaande 80-plussers

De diensten Maatschappelijk Werk van de 6 ziekenfondsen in onze provincie zijn bezorgd voor de alleenstaande ouderen, zeker nu wanneer mensen gevraagd worden thuis te blijven en persoonlijke contacten te vermijden.

Sinds enkele dagen wordt daarom elke alleenstaande 80plusser gecontacteerd. Hoe organiseren ze hun leven? Wat zijn problemen waarop zij stuiten met vooral de focus op de activiteiten van het dagelijkse leven. Waar nodig wordt uiteraard geholpen.

Per ziekenfonds kan deze actie nog uitgebreid worden naar andere leeftijdscategorieën of oudere koppels.
Hieronder kan u de contactgegevens vinden van de diensten maatschappelijk werk:

pdf bestandCommunicatie DMW ivm corona (164 kB)

Handige links en telefoonnummers

Geestelijke gezondheidszorg

Het SaRA-netwerk voorziet een overzicht van alle nuttige updates en links die relevant zijn voor de geestelijke gezondheidszorg tijdens de corona-crisis:

 • Online hulpverlening
 • Aangepaste dienstverlening
 • Richtlijnen voor hulpverleners
 • Steunmaatregelen zelfstandige zorgverstrekkers,...

Psychologenkring Antwerpen Centrum (PAV)

Het doel van deze samenwerking is om de psychologische begeleiding van mensen die klachten hebben naar aanleiding van de Corona situatie zo snel mogelijk te laten starten.
Hiervoor maken we wekelijks een overzicht van de beschikbare psychologen in onze zorgregio. Het overzicht wordt voor twee doeleindes gebruikt:

1. de lijst wordt telkens aan het begin van de week doorgegeven aan onze lokale huisartsenkringen en

2. de lijst wordt gebruikt door het PAC-bestuur om cliënten door te verwijzen die zich rechtstreeks tot de kring wenden.

pdf bestandLijst Klinisch Psychologen Antwerpen Centrum.pdf (20 kB)

Meertalig communiceren over het coronavirus

Naar aanleiding van het coronavirus werd er heel wat meertalige communicatie uitgewerkt, zodat ook anderstaligen op de hoogte gebracht kunnen worden inzake alle mogelijke maatregelen.

 • Hoe kan je besmetting voorkomen?
 • Antwoorden op basisvragen over coronavirus.

De nodige teksten en affiches >>

De dienst Sociaal Tolken en Vertalen blijft operationeel. Het wordt wel steeds moeilijker om tolken te vinden die opdrachten ter plaatse kunnen uitvoeren. Voor dringende gesprekken kan je een afstandstolk inschakelen:

 • Voor een telefoontolk bel je in op 02 208 06 11. Hou er rekening mee dat de capaciteit van de tolkencentrale beperkt is en een stijgende vraag naar telefoontolken lange wachtrijen en/of technische storingen kan veroorzaken. We zoeken naar een oplossing.
 • Videotolk: Voorzieningen gevestigd in stad Antwerpen kunnen een beroep doen op het stedelijk Agentschap AtlasHet stedelijk agentschap IN-Gent heeft een aanbod videotolken voor voorzieningen in Groot-Gent. Het Agentschap Integratie en Inburgering onderzoekt de mogelijkheid dit aanbod uit te breiden. Ziekenhuizen en wijkgezondheidscentra kunnen aankloppen voor een videotolk bij de FOD Volksgezondheid.

Voor vragen kan je terecht op: stv@integratie-inburgering.be of 02 701 79 20

Stad Helpt

Door de impact van het coronavirus kunnen sommige bewoners niet meer naar de winkel, apotheek of met hun hond gaan wandelen. In de hele stad starten warme initiatieven om elkaar te helpen. De stad Antwerpen lanceert daarom een platform waar vraag en aanbod elkaar vinden.

Flyers

Oproep doneren beschermingsmateriaal!
Heb je nog chirurgische mondmaskers (FFP2 en FFP3) thuis? Help onze zorgverleners en geef ze oa. af bij je lokale ziekenhuis.
Lees en verspreid de flyer naar:

 • Stuur de flyer via mail naar patiënten, cliënten en vrijwilligers,...
 • Hang de flyer uit op zichtbare plaatsen bv. in de apotheek
 • Deel de flyer via sociale media

Richtlijnen voor helpende buren!
Het is cruciaal dat ouderen binnen blijven!
Ken jij iemand die wat extra tijd en de mogelijkheid heeft om buren die minder mobiel zijn te helpen? Helpen met boodschappen? Brieven posten? Een potje koken? Via de telefoon een babbeltje doen?

Briefje hulp nodig

Stad Antwerpen wil zoveel mogelijk burgers helpen in hun dagelijkse leven door het ter beschikking stellen van een webpagina, e-mailadres en telefoonnummer. Klik hier voor de website. Het bijgevoegde briefje kunnen jullie afprinten, knippen en meegeven aan patiënten/cliënten die hulp nodig hebben. Het gratis telefoonnummer is 0800 670 10.

Lancering website Vivel Verbindt

VIVEL (=Vlaams Instituut Voor de Eerste lijn) lanceert een digitaal communicatieplatform voor het delen van goede intersectorale ideeën en initiatieven ikv Corona.
Er werd vastgesteld dat velen de vraag hadden om centraal een overzicht te krijgen van welke initiatieven er zijn en of er ideeën zijn die ook in de eigen zone toegepast kunnen worden. Denk bijvoorbeeld aan buurtinitiatieven, jeugdwerking, initiatieven vanuit de eerste lijn, vrijwilligerswerk,...

Is er in uw organisatie, praktijk,... een interessant initiatief en wil je dit graag delen? Laat het hier weten of dien het rechtstreeks in via de website.

Maak je mondmasker

Zelfgemaakte maskers kunnen nuttig zijn voor mensen die thuis geïsoleerd zitten. Als zij het zelfgemaakte masker dragen, verlaagt de kans dat ze iemand uit hun omgeving besmetten. 

Richtlijnen:

 • Verschillende lagen stof bieden een betere bescherming dan een enkelvoudige laag.
 • Filtermaterialen, zoals een stofzuigerzak, in het masker verwerken is een goed idee.
 • Keukenhanddoeken geven een betere bescherming dan bepaalde katoenen stoffen. Zijde en synthetische stoffen beschermen minder goed.
 • Hele dikke lagen stof maken het moeilijker om door te ademen en zijn onaangenaam om het masker voor een langere tijd te dragen. Vermijd dus dikke maskers die u meer doen zweten of jeuk geven omdat u daardoor uw gezicht (onbewust) gaat aanraken.
 • Het is essentieel de zelfgemaakte mondmaskers regelmatig te wassen op een kookprogramma (90 graden).
 • Zorg dat het mondmasker goed aansluit rond de neus en de kin, je moet met mond en neus door het mondmasker ademen.

Het patroon van het masker past op een A4-blad. Je hebt geen speciaal patroonpapier nodig. Het masker werkt ook als een "mini-kussensloop". Onderaan zit een opening met een omslag. In die opening kan een vervangbare filter geschoven worden, zodat die mooi op zijn plaats gehouden wordt.

De linten zijn lang genoeg, zodat het masker vlot geknoopt en losgemaakt kan worden. Het afnemen van het masker kan daardoor gebeuren met de handen op een veilige afstand van het hoofd.

Hoe het mondmasker correct gebruiken?

 • Was je handen grondig met water en zeep alvorens het masker aan te raken.
 • Raak de binnenkant van het masker niet aan! Je herkent de binnenkant aan de kleur.
 • Gebruik de uiteinden van de linten om het masker te manipuleren, zodat je handen zo ver mogelijk van je gezicht blijven.
 • Draag het masker alleen wanneer nodig. Bij thuisisolatie bijvoorbeeld als er anderen in dezelfde ruimte aanwezig zijn.
 • Steriliseer het mondmasker minstens 1 keer per dag door het te wassen op 90°.

Handleiding (goedgekeurd door FOD Volksgezondheid)
pdf bestandMondmasker_patroon_en_handleiding_20200318_v2.pdf (654 kB)

Radiospot Radio Minerva